Hirdetés

FBI: nem állunk nyerésre a hackerekkel szemben



|

Nem a legszerencsésebb nyíltan bevallani, hogy a bűnüldöző szervek egyelőre tehetetlenek a kiberbűnözés jelenségével szemben, de az FBI őszinte vagy bátort játszik, és ők őszinték.

Hirdetés

Shawn Henry, az FBI kiberbűnözés elleni részlegének vezetője a hackerek elleni háború kapcsán nemes egyszerűséggel kijelentette: "Nem állunk nyerésre". Talán könnyebben érthető ez a rezignált sóhaj, ha tisztában vagyunk azzal, hogy Henry éppen távozni készül posztjáról. Ezzel együtt azért elég ijesztő kép, amikor egy vezető arról beszél, hogy a mai hackerek túlságosan képzettek, a védelmi rendszerek pedig túlságosan gyengék ahhoz, hogy a kiberbűnözést jelen formájában vissza lehessen szorítani.

Sem az állam, sem a gazdasági élet szereplői nem tettek eleget a saját védelmük érdekében Henry szerint, mostanság pedig már egy évben kb. 2500 kiberbűncselekményt jelentenek be - és ez csupán a bejelentett esetek száma, nagyon sokszor a cégek elhallgatják az ellenük történt támadást, adatszivárgást, mivel nem akarnak kínos helyzetbe kerülni saját felhasználóik előtt - ennek kapcsán egyébként az EU-ban éppen egy szigorúbb törvény bevezetésén fáradoznak.



Shawn Henry a jövőben egy magánvállalat kiberbiztonsági vezetőjeként dolgozik majd tovább, bár láthatóan nincs túl nagy bizalma a hackerek elleni harc sikerességében. A megoldást illetően két fontos tényezőt nevezett meg "búcsúbeszédében", véleménye szerint technológiai és viselkedésbeli fordulatra lenne szükség ahhoz, hogy érdemi változás történhessen a kiberbűnözés elleni harcban, mert a jelenlegi működési modell halálra van ítélve.

Az FBI azért ért el eredményeket ezen a téren, hiszen az elmúlt hónapok során más nemzetközi szervezetekkel együttműködve hat olyan személyt tartóztattak le, akik vezető szerepet töltöttek be a LulzSec, illetve az Anonymous csoportban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.