Hirdetés

Filmek legálisan, BitTorrenttel



|

Nem csak a filmkalózoké a torrent! Egyre több teljes filmet jelentetnek meg készítőik fájlcserélő hálózatokon

Hirdetés

Ki ne járt volna már úgy, hogy megnéz egy filmelőzetest, majd miután elmegy a moziba rájön, hogy a film összes izgalmas, illetve érdekes részét már látta a trailerben. Más esetben kiderül, hogy a korábban készült előzetes szinte nem is hasonlít a végleges filmre: más a zenéje, más a hangulata, sőt gyakran egészen mások a hazai szinkronhangok is. Kár a mozijegy áráért!

 

Másik pénzkereseti módszert választottak a munkáikat szabadon közzétevő filmesek. A többnyire Creative Common licenc alatt terjesztett filmeket bárki szabadon letöltheti, megnézheti, sőt tovább is terjesztheti ingyenesen. Ha megtetszik, a készítőktől megrendelheti a díszdobozos DVD, vagy akár HD DVD változatot.

 

Mennyire jön be ez az üzlet? Sokkal jobban, mint amennyire elsőre gondolnánk! Sokan vannak, akik hajlamosak fizetni kedvenc filmjeik dobozos változatáért, ráadásul nyomott lemezt lejátszani sokkal elegánsabb, mint egy kézzel feliratozott mezítlábas korongot. A kereskedelmi változat megvételével ráadásul a jól sikerült produkció folytatására ösztönözhetjük az elkövetőket.

 

Korábban már online-unkon és lapunk lemezmellékletén is bemutattuk az Elephants Dream című animációs filmet. Bár a film igen rövid, mégis egyre népszerűbb, ez lett ez első európai film, ami HD DVD-re került. Készítői most dolgoznak a Bly-ray kiadáson.

 

Egy másik népszerű kasszasiker a Star Wreck: In the Pirkinning néven futó Star Trek paródia. A BitTorrent hálózaton keresztül népszerűvé tett film már túl van az ötezredik eladott DVD-n, és eddig mintegy 120 ezer dollár hasznot hozott a filmszakmában amatőrnek számító finn társaságnak. Ahhoz képest, hogy 16 ezer dollárjukba került a produkció, ez igazi kasszasiker. Már készül a folytatás is, az Iron Sky. A Star Wreck sikerét már a nagy filmforgalmazók is észrevették és igyekeznek kihasználni; a Universal Pictures decemberben kezdi el forgalmazni a film két DVD-s special edition – pontosabban Imperial Edition – változatát.

 

Ismét más utat járnak a The Corporation című nálunk is bemutatott kanadai dokumentumfilm készítői. Miután elnyerték a szakmában elnyerhető díjak többségét, három évvel a film bemutatása után kitették a torrent hálózatra az egész filmet. Nem egy lebutított verziót tettek szabaddá, a letölthető változat extrát is tartalmaz, a film eredeti könyv változatának szerzőjével, Joel Bakannal készített 40 perces interjút. Bár a film meg is vásárolható, készítőik várják az – akár egészen csekély összegű – adományokat is.

 

Látható, hogy a BitTorrentet lehet jó célra is használni, ráadásul legálisan pénzt is kereshetünk vele. Reméljük, a jövőben még több érdekes és jogtiszta tartalom kerül ki rá!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.