Hirdetés

Gátlástalan módszerek a digitális jogvédelemben



|

Hirdetés

Mark Russinovich, a számos hasznos segédprogramjáról híres Sysinternals weboldal egyik alapítója rendkívül érdekes nyomozást dokumentál saját blogjának október 31-ei bejegyzésében Sony, rootkitek, digitális jogkezelés, mind túl messzire mentek címmel. Russinovich a saját fejlesztésű RootkitRevealer programját tesztelte, amikor legnagyobb megdöbbenésére a saját számítógépén fedezte fel egy úgynevezett rootkit nyomait.

A rootkit a károkozók új generációjának rejtőzködő eszköze, amely nemcsak beépül a számítógépünkbe, de ott láthatatlanná tud válni, s hasonló módon el tud rejteni tetszőleges állományokat oly módon, hogy a felkészületlen védelmi programok meg sem találják azokat. Russinovich részletesen leírja, hogyan fedezte fel és tette láthatóvá a gépére települt rootkitet, hogyan vezettek a szálak egy First 4 Internet nevű céghez, amely weboldalán egy XCP nevű tartalomvédelmi technológiát árul, és amelyről egyetlen keresés kideríti, hogy számos lemezvállalattal áll szerződésben, többek között a Sonyval, digitális jogvédelmi szoftvert biztosítva annak CD-ihez.

Kiderül, hogy egy nemrégiben az Amazonról vásárolt CD áll mindezek hátterében, és hogy ennek lejátszóprogramja telepíti a károkozónak is simán felfogható modulokat a számítógépre. Többek között egy olyan álcázott rendszerszolgáltatást, amelynek neve megtévesztő lehet az avatatlan felhasználó számára, s amely aktívan vizslatja a rendszerben futtatott programokat, ezzel nem csekély teljesítménycsökkenést és egyéb bosszúságot okozva. A CD-re vonatkozó licencszerződésben még csak meg sem említik ezeket, sem azt, hogy semmilyen közismert módon nem távolíthatók el a rendszerből. Sőt, az eltávolításra tett kísérletek során eltűnik a CD-meghajtó a Windowsból, amit további kutatómunkával sikerül csak visszaszerezni.

Bár Russinovich végig képekkel dokumentálja az egész folyamatot, azonban könnyen belátható, hogy ezt csak a Windowst nagyon mélyen ismerő szakember képes végigcsinálni — az átlagfelhasználó számára reménytelen egyáltalán annak kiderítése, hogy mitől lassult mondjuk le a számítógépe az elmúlt időszakban.

Minden esetre rémisztő, hogy a médiaipar milyen enyhén szólva megkérdőjelezhető eszközökhöz nyúl az illegális másolatok visszaszorításának érdekében, és hogy ezek a módszerek természetesen megint nem a jogsértőket, hanem a terméket, egy sima zenei CD-t rendeltetésének megfelelően használó vásárlót, végfelhasználót sújtják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.