Hirdetés

GetByMail, a Postás Commander



|

Íme a digitális fából vaskarika: távoli fájlelérés e-mailen keresztül

Hirdetés

Érdekes és néha felettébb hasznos alkalmazással rukkolt ki a GetByMail.com; egy e-mail alapú, távoli elérésű fájltranszfer alkalmazással.

A GetByMail program nem kevesebbet próbál meg, mint a távoli gépről/gépre fájlokat mozgatni, emellett néhány alapszintű távvezérlési funkciót is nyújt. Mivel a tűzfalak által veszélytelennek tartott POP3/SMTP levelezőprotokollokat használja, új portot sem kell engedélyezni rajtuk. A programot levelezőkliensként kell beállítani, ezért tapasztaltabb felhasználók gond nélkül képesek telepíteni.
A GetByMail program – egyben kliens és szerver is – alapverziója ingyenes. A fizetős Pro változat sem tud többet, de jár hozzá felhasználói támogatás és hirdetési bannerekkel sem gyötri felhasználóját. Maga a beüzemelés csak néhány percet vesz igénybe: mint bármely rendes levelezőkliens esetében meg kell adni levelezőszerverünk fiókbeállításait (felhasználói név, levélcím, jelszó, a POP3 és SMTP szerverek címe, azok portszáma és biztonsági beállításai), majd nekifoghatunk a távoli felhasználók listájának létrehozásához. Megadandó a távoli felhasználó e-mail címe, ID-je (egy általunk kitalált beceneve) és jelszava. A felhasználókhoz, vagy azok csoportjához jogosultságok köthetők (könyvtárak elérhetősége, írási/olvasási jogok, programfuttatás, képernyőlekérdezés stb. engedélyezése), illetve adott felhasználókat feketelistára is helyezhetünk.



A program alapvetően gépek közti fájlátvitelre való, ezért kezelőfelülete és gyorsbillentyű kiosztása a jó öreg Norton Commandert mintázza. Fő funkciója mellett képes a távoli gép képernyőjét is „lelopni”, illetve azon programokat indítani. Mivel a távoli egeret és billentyűzetet nem tudjuk átvenni, ezért főleg parancssori alkalmazásokban kell gondolkoznunk. Ha ez nem lenne elég, újraindíthatjuk, vagy le is állíthatjuk a távoli gépet.

Mivel a levelezőszervereken keresztüli apró (max. egy megabájtos) leveleken keresztüli kommunikáció nem egy kapkodós dolog, több száz megás fájlokat nem érdemes e programmal mozgatni. Egy ennél is nagyobb megszorítás az, hogy mindkét oldali program folyamatosan – alapbeállításban 10 másodpercenként – kérdezi le levelezőszerverét, ezért gyengébb pl. vállalati szervereket akár túl is terhelheti, esetleg a rendszergazda DoS támadónak véli a programot és kitiltja a rendszerből. Ezek kivédésére a GetByMail készítői nagy forgalmú, publikus levelezőszerverek használatát javasolják, mint például a Yahoo! Mail Plus (mail.yahoo.com), a Gawab Mail (www.gawab.com), vagy a Google Gmailje (www.gmail.com). Természetesen a webes helyett POP3/SMTP elérést kell használnunk.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.