Hirdetés

Gondok a WLAN teljesítménnyel



|

Hirdetés

A francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) műszaki szakértői bemutatták, hogy egy WLAN elérési pontra kapcsolódó lassú eszköz le képes lassítani a teljes hálózat sebességét az ún. „csatorna hozzáférési módszer” miatt, nyilatkozta az egyik kutató, Andrzej Duda csütörtökön. A kutatókat az IEEE 802.11b szabványra épülő termékek teljesítmény anomáliái érdekelték. Megállapították, hogy amikor egy kisebb bitrátájú vezetéknélküli eszköz, például egy laptop, kapcsolódik a WLAN hálózatra - mert túl messze van az elérési ponttól - a hálózaton lévő többi eszköz teljesítménye is észrevehetően csökken. Duda szerint a jelenség a CSMA/CA (Carrier Sense Multiple Access/Collision Avoidance) csatorna hozzáférési módszerrel van kapcsolatban. Ez a módszer, melyet gyakorta említenek „hallgass, mielőtt beszélnél” módszerként, hosszú távon egyenlő csatorna hozzáférési lehetőséget biztosít az összes eszköz számára. Más szóval, ha egy kisebb sebességű eszköz csatlakozik rá a hálózatra, azzal bünteti a nagyobb átviteli sebességű eszközöket, hogy lerontja a sebességüket.

A módszer szabványosítva van a 802,11a, b és g szabványokban. „Bár néhány gyártó bevezetett egy módszert a sebességek prioritásának biztosításához a 802.11b hálózatokon, amely lényegében blokkolja azknak az eszközöknek a kapcsolódását, amelyek nem érnek el egy adott sebességet, nem tudok olyan megoldásról, amely ezt a teljesítmény anomáliát korrigálná a nagyobb sebességű 802.11a és 802.11g hálózatokon”, mondja Duda. „De ha egy gyártó bedobná saját megoldását a probléma kiküszöbölése érdekében, azzal már túlmegy a szabványon.” Duda szerint a lehetséges gyógyír a 802.11e lehetne, ám ez a szabvány még az IEEE munkacsoportjainál van fejlesztési stádiumban, miközben a szolgáltatók most kezdik a 802.11g elérési pontok telepítését. Duda elmondta, hogy a kutatócsoport áprilisban már nyilvánosságra hozta kutatásai eredményét az IEEE Infocomm 2003 konferenciáján San Franciscóban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.