Hirdetés

Gondokat okozhat az internetfüggőség



|

Hirdetés

A lakosságra vetített 10 százalékos érintettség tehát - egyelőre - csak az Egyesült Államokra vonatkozik, ahol összesen mintegy 189 millióra becsülik az aktív szörfözők számát. Hilarie Cash véleménye szerint a netfüggőség legalább annyira káros hatásokkal járhat, mint az alkoholizmus, vagy a drogozás. Nem csak fizikai, hanem mentális módon is roncsolja az embereket. A fellépő problémák igen különbözőek lehetnek. A szociális élettől való fokozatos és teljes eltávolodástól kezdve az Internet hiányából fakadó elvonási tünetek okozta agresszivitáson át az öngyilkossági hajlamig szinte bármi előfordulhat.

Dr. Cash azonban kitér arra is, hogy akiknél ilyen problémák merülhetnek fel, általában egyébként is hajlamosabbak például a depresszióra, vagy már eleve, az internethasználat előtt is gondjaik voltak a társadalmi élettel. A gondot egyre többen ismerik fel, sorra nyitnak a netfüggőséget kezelő terápiás szolgáltatásokat kínáló központok. A páciensek leggyakrabban játékaddikcióban szenvednek, amelyeket legfőképp a különféle MMO, vagyis kizárólag online játszható játékok okoznak, mint például az Everquest, vagy a World of Warcraft. Nem egyszer számoltak már be kimerültség okozta halálesetekről, amikor a játékosok pihenés nélkül szó szerint napokat töltöttek a számítógép előtt.

A problémát kezdik felismerni a kormányok is, sok helyütt korlátozzák a netkávézók nyitvatartási idejét. A kutatók szerint a munkavégzést nem számolva a napi három óránál több internetezés már nagy dózisnak számít, és valamilyen szinten bárkire veszélyt jelenthet. A tinédzserek több mint fele netezik minden nap. Ez a szám öt évvel ezelőtt még csak 40% körül volt.

Európában még nem kezelik átfogó jelleggel a problémát, de több uniós tagországban már külön betegségként kezelik a netfüggőséget. A legtöbb helyen a szociális jellegű pszichológiai szimptómák csoportjába sorolják, de van, ahol a jelenséget összekapcsolják egyéb kapcsolt betegségek megjelenésével is, mint például a sok egyhelyben ülés miatt kialakult fiatalkori reumatikus megbetegedésekkel, izomfájdalmakkal is.
A lényeg tehát: néha kicsit ki kell kapcsolni a gépet, sétálni pár saroknyit, és rácsodálkozni, van világ a monitoron innen is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.