Hirdetés

Hajóra építenek atomerőművet az oroszok



|

Elsőre hajmeresztően hangzik az ötlet, de sok problémát oldhat meg a jármű.

Hirdetés

A Russia Today hírportál meglehetősen sokkoló hírrel állt elő, ugyanis a Baltic Shipyard hajógyártó cég szóvivőjének tájékoztatása szerint 2016-ban üzembe állhat Akademik Lomonosov névre keresztelt hajójuk, amely a világ első mozgó nukleáris erőműve lesz.


A Lomonosov építése még 2007-ben kezdődött, a meglehetősen nyilvánvaló célja pedig villamos energia nyújtása az ezt nélkülöző területeken, például természeti katasztrófák után tehet jó szolgálatot. A 240 ezer köbméter ivóvíz szállítására is alkalmas jármű 70 megawatt energiát képes leadni, amely elég egy 200 ezer fős város ellátására. A reaktort 40 évenként kell cserélni benne, a kiszedett elemek újrahasznosítása megoldott.


Az építők szerint a jármű természetesen megfelel a Nemzetközi Atomenergia Bizottság összes elvárásának, ráadásul a konstrukció minden szempontból túl lett biztosítva, többek közt cunamit, vagy akár másik hajóval való ütközést is képes átvészelni. A hajó iránt meglehetősen élénk a nemzetközi érdeklődés, a tájékoztatás alapján eddig 15 ország – mint például Kína, Indonézia, Malajzia, Algéria, Namíbia, Cape Verde és Argentína – kereste meg az építőket különféle részletek kapcsán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.