Hirdetés

Hibás rendszerindítás



|

Hirdetés

Pedig minden adatom a merevlemezen van, és előző este jól kapcsoltam ki. Most mit tegyek?A gyógyításhoz elengedhetetlen a Windows XP telepítőlemeze. Erről kell indítani számítógépünket. (Amikor kéri, nyomjunk meg egy gombot a billentyűzeten.) Az első kék képernyő megjelenése után ne foglalkozzunk a kiírásokkal egészen addig, amíg az üdvözlőképernyő meg nem jelenik. Ekkor három választás elé állít bennünket a telepítő: továbblépünk a telepítés folyamatában, javítjuk jelenlegi rendszerünket konzol segítségével, vagy kilépünk. Természetesen nekünk a második lehetőségre van szükségünk. Várjunk türelmesen, míg meg nem kérdezi tőlünk, hogy melyik Windowsba (sorszám szerint) és milyen rendszergazdai jelszóval kívánunk belépni.

Betöltés után a C: meghajtón állunk; futtassuk le a chkdsk segédprogramot! Ezzel a paranccsal át tudjuk vizsgálni a merevlemez felületét, és javításokat is végezhetünk vele. A chkdsk két paraméterrel rendelkezik, ezek a /p és a /r. Az egyik csak a vizsgálódásra, a másik a javításra is használható. Mivel helyreállítani csak az ellenőrzés után lehet, így be kell írnunk mindkét kapcsolót a chkdsk szó után így:

chkdsk /p /r (fontos, hogy minden / előtt legyen egy szóköz!)

Ha végeztünk a felület-ellenőrzéssel, próbáljuk meg ismét elindítani az XP-t! (A konzolból az exit parancs begépelésével léphetünk ki.) Ha még mindig hibát ír ki, akkor ismét lépjünk be a konzolba a telepítőlemez segítségével! A meghajtó indítószektorának helyreállításához írjuk be a fixboot parancsot, üssük le az billentyűt, majd hagyjuk jóvá a biztonsági kérdést. Folytassuk a műveletet a fixmbr parancs begépelésével, és ismét erősítsük meg szándékunkat. Ezt követően próbáljuk meg elindítani a Windows XP-t.

Ha még most sem működne, van még egy esélyünk. Az üdvözlőképernyőn most ne a javítást, hanem a továbblépést válasszuk. A licencszerződés elfogadása után a telepítő megkeresi az előzőleg használt rendszert. Ha felfedezi a régi, sérült Windowst, akkor nyert ügyünk van: válasszuk itt a javítás lehetőséget. Ezt követően hasonló lépéseket kell végigjárnunk, mint első telepítéskor (most is szükségünk lesz a szériaszámra!), de az apróbb kérdések kimaradnak. Az utolsó lépésnél az üdvözlővarázsló helyett már a javított Windowst kapjuk meg, a régi beállításokkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.