Hirdetés

Hivatalos: Satya Nadella a Microsoft új igazgatója

|

Bill Gates lemond az elnöki posztjáról, de tanácsadóként visszatér a céghez.

Hirdetés

Ugyan számítani lehetett a bejelentésre, azonban tavaly augusztusban Steve Ballmer mégis sokakat meglepett a nyugdíjba vonulásának hivatalossá tételével. Ennek elsődleges okát feltehetően a megszokás jelentette, hiszen a Microsofthoz 1980 júniusában került férfi még 2000 januárjában vette át Bill Gates-től a vezérigazgatói posztot, mindenféle negatív felhang nélkül mondhatni egy igazi dinoszauruszról van szó.

Hirdetés

Az utóbbi körülbelül fél év során a Microsoft igazgatótanácsának különleges bizottsága mindent megtett az új vezérigazgató minél előbbi felhajtása érdekében. Az elmúlt hetekben feltűnően megsűrűsödtek a pletykák, múlt hét végén pedig már az új vezérigazgató személye is kiszivárgott.

Hála égnek végre búcsút inthetünk a híreszteléseknek: a Microsoft ma délután hivatalosan is bejelentette, hogy a vállalat új igazgatója azonnali hatállyal Satya Nadella lett. A 46 éves, indiai származású férfi bő 20 éve a Sun Microsystems-től igazolt át a Microsofthoz, felső fokú villamosmérnöki és számítástechnikai végzettségekkel rendelkezik. Az utóbbi két évtizedben számos pozíciót töltött be a redmondi cégnél, kulcsszerepet játszott a vállat felhő alapú termékeinek és üzletének felépítésében, profitábilissé tételében.

Satya Nadella neve az átlagos felhasználók mellett az üzleti partnerek javának sem cseng túl ismerősen, ám ez teljesen érthető annak fényében, hogy üzletember helyett egy technikai beállítottságú személyről van szó. Ez remek hírnek mondható, hiszen az elképesztően kompetitív informatikai világban a Microsoft jövőbeli sikeréhez olyan vezetőre van szükség, aki tisztában van a kor kihívásaival, ígéreteivel és lehetőségeivel; a számítástechnikával foglalkozó multicégek széles mosolyú politikus vezetőinek az utóbbi években nem sok babér termett.

A Microsoft mai második fontos bejelentése, hogy egy előzetes pletykának megfelelően Bill Gates lemondott a vállalat igazgatótanácsának elnöki posztjáról, a helyét a volt Symantec-vezér John Thompson vette át. Az úriember ettől független az igazgatótanács tagja marad, ráadásul részmunkaidőben termékfejlesztési tanácsadóként vissza fog térni a Microsofthoz.

Egyelőre nem világos, hogy Satya Nadella pontosan milyen irányba kívánja elvinni a Microsoftot, azonban a vállalat munkatársainak küldött körlevelében nyilvánvalóvá tette, hogy a felhő alapú megoldások komoly szerepet fognak játszani a jövőben. Steve Ballmer utódjának legnagyobb hiányosságát az átlagos fogyasztóknak tervezett termékek fejlesztése terén szerzett rendkívül minimális tapasztalat jelenti.

(Forrás: The Verge | Fotó: LeWeb)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.