Hirdetés

Hogyan tartóztatták le a Megaupload vezérét?



|

Január 20-án speciális egységek rúgták rá az ajtót Kim Dotcom-ra, a Megaupload alapítójára. Testőre beszélt arról, hogy ténylegesen hogyan zajlott az akció.

Hirdetés

Helikopterek, M4A3 automata fegyverek, Glock pisztolyok, kutyák, speciális elit egységek, és egy körfűrész vett részt az akcióban, mintha nem is egy túlsúlyos embert, hanem egy egész droglabort kellene megtámadni. Az épületben azonban nem mindenre elszánt bűnözők voltak, hanem Dotcom 3 és négy éves gyermekei a 15 hónapos testvérük társaságában, egy filippínó óvónő, két biztonsági őr, Wayne Tempero, a biztonsági főnök, Dotcom felesége, és maga Kim Dotcom, aki a biztonsági szobában rejtőzött el. A rajtaütésről Tempero beszélt a 3news-nak, amiből kiderül, hogy a letartóztatni kívánt személy ismeretében az eljárás túlkapásnak tűnik.

A biztonsági főnök szerint az akció 6:45-kor indult, amikor a házban alvó személyeket a helikopterek zaja ébresztette. Tempero kirohant a házból, ahol kapásból egy golyóálló mellénybe öltözött rendőrbe botlott, aki megadásra szólította fel. Nem elítélhető módon ennek azonnal engedelmeskedett, miközben próbálta megfejteni, hogy miről is van szó. Bár a speciális erők emberei közül senki nem azonosította magát, az egyértelműnek tűnt, hogy nem hétköznapi gyerekrablókról van szó. A fegyveresek körülvették a házat, betörtek néhány ajtót és ablakot, majd odabent a kutyák segítségével kezdték keresni Dotcom-ot. A gyerekeket és az óvónőt hamar megtalálták, akit utasítottak, hogy ne tegyen semmi meggondolatlanságot. A feleséget is hamar megtalálták, aki meg akarta adni annak a Vörös Szobának nevezett helyiségnek a kódját, melyben a férje elrejtőzött, de mire ezt megtehette volna, addigra a rendőrök már betörték egy öreg liftnek az ajtaját, melyről azt gondolták, hogy ott rejtőzik a gyanúsított. Kim Dotcom egyébként 30 percen keresztül rejtőzött a szobában, mire megtalálták. A házban mindössze két fegyvert találtak, melyekre Dotcom engedéllyel rendelkeztek, de ezek is el voltak zárva egy biztonságos szekrénybe.

Tempero szerint az eljárás folyamata egyáltalán nem áll arányban a gyanúsított veszélyességével, hiszen a munkaadója akkor is készségesen teljesítette volna a hatóságok utasításait, ha ehhez nem törik rá az ajtókat, és nem fegyverrel hadonásznak a családja előtt. "Leültünk volna egy nagy asztalhoz, Kim megkínálta volna őket reggelivel, és minden utasításnak eleget tett volna". Akkor mégis miért vonultatott fel az új-zélandi hatóság ekkora erőket? Egyesek szerint azért, mert a rajtaütéssel megakadályozható volt az, hogy a férfi megsemmisíthesse a terhelő bizonyítékokat. Vannak, akik szerint ennek hátterében az áll, hogy a hollywoodi mogulok példát akartak statuálni, hogy egyfajta pánik legyen úrrá mindenkin, aki hasonló szolgáltatást üzemeltet, hasonló tartalmakkal. Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy az eljáró rendőrök túl sok akciófilmet néztek. Mindenesetre a félelem stratégiája bevált, hiszen a hasonló szolgáltatások szerte a világon sorra állnak le.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.