Hirdetés

HTC TyTN (Vario II) - utolérhetetlen



|

Hirdetés

Előzmények A HTC az elmúlt egy hónapban legalább hat új készüléket mutatott be, amelyek közül HTC TyTN-t kaptuk meg először. Végre valahára úgy tűnik, hogy ez eddig főként beszállítóként tevékenykedő Távol-keleti cég leigazolt 2-3 marketinges / pr-os fazont, terveztettek egy egyelőre jellegtelen lógót, és némi saját HTC ízzel szerelték fel a dobozok csomagolását. A korábban Qtek 9100, HTC Prodigy vagy T-Mobile Vario néven ismert készülék utódja hazánkban HTC TyTN vagy T-Mobile Vario II néven kapható. A kifejezetten felső kategóriás telefonnak szánt PDA gyakorlatilag mindent tud, amit ma Magyarországon technológiai szempontból ki tudunk próbálni. Itt első sorban a HSDPA szolgáltatásra gondolok, amely bár nincs feltüntetve a készülék dobozán vagy annak leírásában, mi már tudjuk, hogy a T-Mobile 3,5G-nek nevezett hálózatát igen is ki lehet próbálni a készülékkel. Kézbe véve A HTC TyTN első tapintásra némileg vastagabb és hosszabb elődjénél, súly tekintetében érzésre nincs számottevő különbség - 16 grammal lett nehezebb az újdonság. A készülék első tapintásra minőségi és modern készülék hatását kelti. A pontos illesztések, az aránylag egyhangú színvilág jól illeszkedik a gyártó termékpalettájához.
A kicsúsztatható billentyűzet továbbra sem segíti rugós mechanika, így igen határozottan, kattanásig kell tolni a klaviatúrát. A telefon aljára került az infra port, a miniUSB port és itt található az akku fedőlapjának retesze is. A készülék oldalán egy görgőt, Ok, Comm Manager, hanghívás, kamera exponáló és diktafon gyorsgombokat fezhetünk fel. A microSD foglalat nem védi semmi, dinamikusan kell belehelyezni a kártyát. Billentyűzet Nagyjából egy évvel ezelőtt éppen a Qtek 9100 minőségi klaviatúráját dicsőítettem, és most itt a nagy lehetőség, hogy újra lerójam tiszteletemet a HTC mérnökei előtt: a számomra etalonnak számító Nokia kommunikátorok mellett ez az egyetlen gombsor amellyel gyorsan, kényelmesen, és mindnek előtt pontosan tudok gépelni. Legyen szó SMS írásról, URL cím bepötyögésről vagy egyetemi szemináriumon történő jegyzetelésről, a HTC TyTN-nek nem sok gondot okoz ez a feladat. A nyomáspontosság pont annyira kemény, hogy ne kelljen erőlködni a nyomkodás során, de még sem annyira puha, hogy ne tudnánk, éppen mit is érintettünk meg. A billentyűzet elrendezése némileg logikusabb lett, köszönhetően az egy kupacba tömörített numerikus gomboknak. A kijelző felett 2 funkció gomb helyezkedik el, illetve itt található egy fényérzékelő is, amely sötét esetén aktiválja a billentyűzet igen erős fényű háttérvilágítását. A kijelző alatt egy síkban helyezkednek el a funkció gombok, ez annyiban kényelmetlen csak, ha tapintásunkra akarunk hagyatkozni a készülék kezelése esetén. Itt kapott helyet egy apró gomb, amellyel kapásból elérhetjük a videóhívás szolgáltatást. A kijelző fölött az Explorer és az üzenetkezelés gyorsgombja található..
T-Mobile Vario II A Vario II a Telecom Magazin jóvoltából járt nálunk. A szolgáltató által bevezetett verzió a téglavörös színnek köszönhetően egy csöppet izgalmasabban néz ki, mint testvére, illetve a belső témák is az operátorra utalnak. A kijelző felett található gyorsgomb ezúttal az Opera alapokon nyugvó Web’n’Walk szolgáltatást indítja el, amellyel gyorsabban internetezhetünk - a képeket összetömöríti, a tartalmakat egy oszlopba rendezi. A kijelző alatti gyorsgombok sokkal szebbre sikeredtek, mint az elnagyolt TyTN esetében, illetve innen eltűnt a videóhívást aktiváló gomb. Más, komolyabb különbséget nem találtunk a két készülék között.
Változatlan megoldások A készülék dobozában bőrtokot, sztereó headset-tet, USB adatkábelt, telepítő CD-t és töltőt is találunk. A PDA bekapcsolása után elénk tárul a már ismerős 65 ezer színű TFT LCD kijelző, amely 320x240 pixel felbontású. A stylus továbbra is összetolható, így kevesebb helyet foglal el. Számomra egy kicsit túl rövidnek és túlzottan vékonynak tűnt. A Windows Mobile 5.0 Pocket PC operációs rendszer meglepően gyorsan tette a dolgát, főleg amikor a billentyűzetet húzzuk ki a helyéről, akkor gyakorlatilag azonnal elfordul az LCD képe 90 fokkal. Forradalmian új előre telepített szoftvert nem találunk a telefonban.
Szolgáltatások A korábban 200 Mhz-es Texas Instruments lapkát egy 400 Mhz-es Samsung processzor váltotta le, amely néha némi kellemetlenséget okoz a Windows Mobile operációs rendszer használat közben - néha leáll az egész készülék, kifehéredik a kijelző, és csak hosszú másodpercek múlva köszön vissza a Windows kezdőképernyője. A 64 MB RAM és a 128 MB ROM nem változott, így továbbra is igen nagy tárhely áll a rendelkezésünkre adataink eltárolásához. A Comm Manager gyorsgombját ezúttal jobb oldalt találjuk, innen kapcsolhatjuk be a Bluetooth-t, a GSM hálózatot, a GPRS/EDGE/3G/HSDPA négyest, illetve a WiFi-t is. A szövegbevitelre használhatjuk a megbízhatatlan kézírásfelismerést, a miniatűr virtuális gombsort vagy a kényelmesen nyomkodható teljes QWERTY billentyűzetet. Az akkumulátor teljesítményével meg voltam elégedve, kevés használttal a készenléti idő akár 1 hét is lehet, 3G/HSDPA/WiFi folyamatos használata esetén 4-5 óra alatt le lehet meríteni az egyébként USB-ről is tölthető energiaforrást.
Adatkommunikáció A HSDPA szolgáltatás meglétét sokáig vitattuk szakmai körökben, majd egy T-Mobile-os SIM kártya és a belvárosi 3,5G hálózat adta meg a választ kérdésünkre: 0,9 Mbit/sec sebességet sikerült a Deák téren elérni, egy 1 MB-os fájl letöltése esetén. Bár elvileg nem sokan használják ezt a szolgáltatást, többen jelezték felénk, hogy az elméleti maximumot (1,8 Mbit) még csak laboratóriumokban sikerült produkálni. A WiFi kipróbálása során több érdekes dolgot tapasztaltam. Amíg a SIM kártyát nem kapcsoljuk ki, addig hiába észlel a közelben ingyenes WLAN hotspot-ot a TyTN, inkább a fizetős GRPS/EDGE/3G szolgáltatásokat választja. Ha meg tudunk válni a bejövő telefonhívások gyönyörétől, kapcsoljuk ki a Comm Managerben a SIM kártyát, és csodák csodája elindul a WiFi. Bár egy helységben tartózkodtam a router-rel, mégis igen nehézkesen sikerült a csatlakozás.
Egy alkalommal hirtelen megszakadt a kapcsolat, de olyannyira, hogy sem kábellel, sem más vezetéknélküli eszközzel nem tudtam csatlakozni Linksys márkájú router-emhez. ADSL modem és router újraindítása után minden funkció hibátlanul működött. WiFi hálózaton is 0,9 Mbit/sec sebességet (2 Mbit-es ADSL) sikerült produkálnom. A Pannon EDGE hálózatán 170 Kbit/sec-ig szökött a mutató. A PDA-ban megtalálható az EDGE, a 3G és a Bluetooth is, így gyakorlatilag bárhol találunk megfelelő technológiát a gyors adatküldéshez. A miniUSB port sajnos nem kompatibilis bármelyik kábellel, ugyanis aszimmetrikus a foglalat. Sajnos csak az 1.1-es szabványt támogatja a készülék.
Kamera A 2 megapixeles kamera az átlagnál jobb képeket készít. A maximális felbontás 1600x1200 pixel. A kijelző teljes méretében használható keresőként, amely meglepően gyorsan működik. Az optika mellet találunk egy makró tárcsát is, amely valóban élesebb képeket eredményez közeli felvételek esetén. A kamerát egy önarckép készítésére alkalmas tükör, illetve egy mobilfény veszi közre. Az fotókhoz effekteket (fekete-fehér, szépi, negatív) és kereteket mellékelhetünk. Az alkotásokat e-mailben, Bluetooth-on, MMS-ben, infrán vagy USB kábelen küldhetjük tovább. Az elülső kamerával QCIF minőségű videókat rögzíthetünk.
Összegzés Kissé kényelmetlen, hogy a bekapcsoló gomb a kijelző szétnyitott állapotában gyakorlatilag elérhetetlen (az LCD mögött helyezkedik el), ez főleg az igen gyorsan kikapcsoló TFT háttérvilágítás esetén lehet kellemetlen. A WiFi hálózattal való közelebbi kapcsolatteremtéssel sokat szenvedtem, de összességében komolyabb problémám nem volt a HTC aktuális csúcskészülékével. Az akkumulátor teljesítményével maximálisan elégedett voltam. Az egy kézzel történő kezelhetőség sokat javult a gyorsgomboknak hála. Azoknak a Qtek 9100 vagy Vario tulajdonosoknak érdemes a TyTN-re váltani, akiknek fontos a 3G, a videótelefonálás, az akár Mbit-es sebességet produkáló HSDPA vagy a megnövelt felbontású kamera.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.