Hirdetés

Hyper-threading az új Intel Xeon chipekben



|

Hirdetés

Az Intel képviselõi a napokban hivatalosan is bejelentették, hogy az úgynevezett hyper-threading technológiával kompatibilis, szerverszámítógépekbe szánt, minden korábbinál nagyobb teljesítményû Pentium 4-es processzorok hamarosan napvilágot látnak. A hyper-threading technológia révén ezen új Intel processzorok bizonyos tekintetben úgy viselkednek majd, mintha nem is egy, hanem két chipbõl állnának, azonban mivel a nagysebességû cachememóriához és a számítógép több részegységéhez kettõ helyett csak egyetlen csatlakozófelületük van, az ilyen processzorokkal szerelt rendszerek esetében messze nem érhetõ el akkora teljesítmény, mint a duálprocesszoros rendszerek esetében.

Az Intel képviselõi a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a hyper-threading technológiával a közeljövõben két olyan új Xeon processzor esetében találkozhatunk majd, melyek Pentium 4-es alapokon nyugszanak. Shannon Poulin, az Intel vállalati rendszerek fejlesztésével foglalkozó részlegének marketing menedzsere elmondta, hogy ezek közül az egyik, a jelenleg Prestonia fejlesztési kódnevet viselõ újdonság a maximum két darab processzorral szerelt belépõszintû szerverszámítógépek piacára lesz pozícionálva, míg a másik, a Foster MP típusjelzésû újdonság a kettõnél több processzoros szerverek piacán fog szerepelni.

Habár az Intel az új Xeon processzorok megjelenési dátumát illetõen egyelõre nem kívánt nyilatkozni, Nathan Brookwood, az Insight 64 szakértõje szerint a két hyper-threading kompatibilis Intel újdonság hivatalosan valamikor március végén kerül majd forgalomba, igaz egyes számítógépgyártó cégek már megkezdték az ilyen processzorokkal szerelt szerverek szállítását. Az árak tekintetében jelenleg annyit lehet tudni, hogy a 2,2 GHz-es frekvenciájú új Xeon processzor darabjáért 615 dollárt kell majd fizetni, természetesen ezres tételben. Az új Xeon processzorok egyébként többek között az IBM tizenhat processzoros Summit szervereiben, az Unisys harminckét processzoros rendszereiben, valamint az Egenera-féle BladeFrame szerverekben kapnak majd helyet.

A témához kapcsolódik, hogy az asztali számítógépekbe szánt, teljesen hétköznapi Intel Pentium 4-es processzorokban is megtalálhatók a hyper-threading mûködéshez szükséges áramköri elemek, azonban a chipgyártó ezen áramkörök mûködését gyárilag letiltja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.