Hirdetés

Íme 2009 legfontosabbjai a PC World csapata szerint



|

Sok mindenről írtunk egy éven át a PC World Online virtuális hasábjain, most azt nézzük meg, hogy íróink, szerkesztőink szerint ezek közül mi volt a legfontosabb. Az önök véleményét is várjuk!

Hirdetés

Amikor "bekértem" a kollégák véleményét a 2009-es év legfontosabb informatikai termékéről vagy történéséről, egy pezsgő, színes kavalkádot vártam, hiszen ahányan vagyunk a szerkesztőségben, annyiféle termékkörre vagyunk "ráállva" - gondoltam, bizonyára mindenki saját kedvenc területéről emeli ki a legnagyobb durranást. Ehhez képest az alább olvasható véleményeknek szinte a fele ugyanazt a terméket választotta. Nézzük, ki mit tenne a 2009-es dobogó tetejére!


I. DIGITÉVÉ, INNOVATÍV BILLENTYŰZET, FELHŐCSATA, IDF ÉS ANDROID


Egri Imre - újságíró, PC World, Computerworld


20091201-dvb-t-fokusz.jpg
Igaz, hogy Magyarországon hivatalosan 2008. december elsejével vette kezdetét MinDig TV néven a kereskedelmi DVB-T sugárzás, mégis, a gyakorlatban inkább 2009-re datálnám az igazi indulást. Idén gyarapodott a csatornák száma és a legnézettebb adók valóban elérhetővé váltak, mégpedig 2009 decemberétől országosan 88%-os lefedettséggel.

Az új rendszer sajnos csak tetőantennára van méretezve, így helyhez kötve ugyan, de élvezhetjük az elektronikus műsorújság, az egyszerű ütemezett felvétel, a teletext és később majd a többnyelvű feliratozás, több hangsáv előnyeit is. Csak itt elérhető olyan formában Full HD minőségű adás, hogy az rögzíthető is – persze csak akkor, ha a tartalom épp ennek megfelelő minőségben készült el.

Gyepes Máté - újságíró, PC World, GameStar


20091231-asus-eee-keyboard.jpg
A legfontosabb termék... vagy inkább leginnovatívabb? Ezt döntse el mindenki maga, ha rápillant az ASUS Eee Keyboardra, melyet a januári CES kiállításon, Las Vegasban mutatott be először a tajvani gyártó. Ekkoriban az Intel Atom platform fokozatosan áttörte a netbookos korlátokat, várható volt, hogy az Eee-termékvonalba érkezni fog valami új és meghökkentő fejlesztés. A billentyűzetbe épített számítógép ötlete ugyan cseppet sem nevezhető új megoldásnak - inkább a múlt felidézése -, ám az 5 hüvelykes, 800×480 képpont felbontású kijelző integrálása és a vezeték nélküli HDMI kapcsolat mindenképp egyedivé teszi a terméket. Nagy kár, hogy az októberi megjelenésből semmi sem lett, ám a gyártó legutóbbi ígérete szerint a pár nap múlva kezdődő 2010-es CES-en frissített specifikációkkal újra kiállítják a terméket.


Papp Gábor - újságíró, PC World


Számos új és kiváló termék jelent meg a 2009-es évben, példának okáért említhetnénk az új Radeon HD kártyákat, de véleményem szerint az év legnagyobb durranása nem hardveres vagy szoftveres, hanem egy rendezvény, méghozzá az IDF volt - de nem csak a személyes élmények miatt.

A szakmai szempontból rendkívül fontos eseményen találkozhattunk az Intel legfontosabb embereivel, akiket általában csak képeken láthatunk és sajtónyilatkozataikból ismerhetünk. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy rengeteget tudhattunk meg az új Core i5/7 processzorcsaládról, a 2010-es évben debütáló újdonságokról (asztali- és mobilplatformon egyaránt), illetve működés közben láthattunk olyan technológiákat, mint az USB 3.0 vagy az új SATA és PCI-Express szabvány, amik szintén csak az újévben jutnak meghatározó szerephez.


Horváth Balázs - felelős szerkesztő, nonstopMOBIL

20091231-htc-hero-htc-hd2.jpg
Sokáig mindenki azt hitte, hogy a mobiltelefónia szent tehénként sohasem juthat válságközeli állapotba, és ha ez nem is történt meg 2009-ban, azért a hanyatlás jelei egyértelműen mutatkoztak.

A legérdekesebb az egészben, hogy ennek ellenére is volt fejlődés, sőt, akadt olyan mobilgyártó, amely még nyereséges is tudott maradni. Mobilos szempontból a legtöbbet a HTC tette le az asztalra, hiszen egyszerre két fontos modellt is sikerült létrehoznia.


A HTC Hero az Android használata és annak tökéleteshez közeli kezelőfelülete (Sense) miatt figyelemre méltó. A HTC HD2 személyében pedig megismerhettük az érintőképernyős mobilok eddigi legjobbikát!

Molnár József - újságíró, PC World, nonstopÜZLET

20091231-microsoft-novell-groupwise.jpg
Érdekes és jövőbe mutató csatát hozott Los Angeles elavult GroupWise levelezőrendszerének lecserélése. A város 30 ezer közszolgájának kiszolgálásáért ugyanis egyaránt ringbe szállt a Google és a Microsoft. Önmagában ez is pikáns párharcnak tűnik, de sokkal érdekesebb, hogy egyidejűleg két szemlélet is összecsapott.

A Microsoft képviselte a hagyományos oldalt, míg a Google a felhőben futatott szolgáltatásokkal indult harcba. A pro és kontra érvek során a redmondi szoftvercég „anticloud” álláspontra helyezkedett, felhozva annak adatvédelmi és biztonsági aggályait. Végül ennek ellenére az olcsó ára miatt mégis a Google vitte el az üzletet, egyidejűleg megnyerve a felhő megoldások első nagy csatáját.


II. AZ A BIZONYOS HETES...


Bata László - szerkesztő, PC World magazin


20091231-windows-7-b.jpg
Számomra a legfontosabb egyértelműen a Windows 7 megjelenése. Igazából ez egy lassan beérett termék, hiszen a most benne foglaltakat már a Vista tervezésekor beígérte a Microsoft, aztán csak most készült el vele.


Bár lehetne még rajta finomítani, ez most egy piacképes OS. Kicsit (igazából nagyon) olyan érzésem van vele, mint a Win98-Millennium-Win2000 után az XP-vel: végre minden része jól működik és azt csinálja, amit elvárnak tőle a felhasználók.

Telek Zoltán - főszerkesztő, PC World

Nem adnak ki új verziót minden évben a világ legtöbb számítógépén futó operációs rendszeréből - így hát bár lehet szeretni, vagy utálni, az biztos, hogy a Windows 7 megjelenésére mindenki nagy várakozásokkal tekintett. A Vista nehezen leplezhető sikertelenése után mindenki vágyott már valami sokkal jobbra, ami a korosodó, ám nyolc év alatt kiforrott XP helyére léphet (az idő megszépíti az emlékeket, de az SP1 előtti XP-t is rengeteg felhasználó szidta egyébként annó, többek közt például az USB-s eszközökkel való inkompatibilitás miatt).

Most pedig íme, megjelent a Windows 7, ami az egyszeri felhasználó szemével nézve modern, gyors és könnyen használható - és valószínűleg ez volt 2009-ben az a fejlesztés, amely a legtöbb emberhez eljut majd és hatással lesz a számítógéppel való kommunikációjára.

Spányik Balázs - újságíró, PC World

20091231-windows-7-a.jpg
Nemcsak a Windows 7 végleges változatának megjelenése, de a többször nyilvánosságra hozott, illetve a kiszivárgott tesztverziók iránti folyamatos érdeklődés is az év kiemelkedő jelentőségű termékei közé sorolja a Microsoft új operációs rendszerét.


Minden jel arra utal, hogy a Windows 7 lesz az a mérföldkő, amelynek a ma már nyíltan kudarcként emlegetett Vistát szánták: ha felhasználók nagy tömegét rá tudja venni a váltásra, nemcsak az XP-t küldheti véglegesen nyugdíjba, de végre stabil, jól használható platformmá teheti a 64 bites változatot.

Tószegi Szabolcs - újságíró, PC World


A 2009-es év egyértelműen a Windows 7 miatt lesz emlékezetes. Egyáltalán nem véletlen, hogy a katasztofális Vistát alig két és fél évvel követte, és bizonyította, hogy egy modern operációs rendszer is lehet kellően fürge és jól használható új és több éves masinákon egyaránt. A sikert az eladási adatok is bizonyítják, a megjelenés utáni első héten a Windows 7-ből majdnem két és félszer több fogyott, mint a Vistából.

III. ÜZLETI SZEMPONTBÓL...


Balla Zoltán - főszerkesztő-helyettes, PC World magazin


20091231-bing-maps.jpg
Nehéz egy konkrét terméket választani, ezért inkább a Microsoft Bing és a Bing Maps megjelenését emelném ki. A redmondiak ezen két lépése nagyszerűen szemlélteti, hogy a következő években kíméletlen összecsapások várhatók az online világban a két óriás között. Mindez az IT világának alakulására általános hatással lesz.

Turcsán Tamás - felelős szerkesztő, nonstopÜZLET


A közösségi oldalak mindent letaroltak, változtak a kommunikációról alkotott elképzelések, és Twitteren nyomul a fél világ. Amíg a YouTube még csak találgatja, hogy miből lesz bevétel, a Facebook hatalmas pénzt kaszál a hatalmas látogatottságával. A Windows 7 üzletileg nem segített sokat a gyengélkedő Microsofton. Idén egyébként is alig sikerült valami a redmondiaknak úgy ahogy szerették volna. A Yahoo üzlet kútba esése óta ugyan van némi együttműködés, de ez úgy tűnik nem elég a Google visszaszorításához.

Csendesült némileg a Linux – Windows háború, főleg, hogy a válságban sokan az olcsóbb megoldások felé fordultak. Itthon pedig meglepő módon államilag is elismert lett a nyílt forráskód. A Google mindent tud rólunk, olvassa a leveleinket és megpróbál minden területen benyomulni az életünkbe. Ennek persze nem mindenki örül, így a cég lassan elveszti eddigi szimpatikus arculatát.

A válság sok rossz pillanattal keserítette meg a cégek életét, a nyomtatott sajtó szakadékban, s az online média egyre inkább keresi a megmaradásához szükséges bevételi forrásokat. Egyesek kivonulnának a Google alól, mások pedig megszállottan igyekeznek a találati listák elejére kerülni. A cégek zöldebbek akarnak lenni és termékeiket ebbe az irányba fejlesztik, a környezettudatosság már nem csak szlogen, hanem vállalati stratégiává vált.

IV. SZEMÉLYES VÉLEMÉNY ÉS KONKLÚZIÓ


Bátky Zoltán - felelős szerkesztő, PC World Online


20091231-nvidia-ion.jpg
Végszóként íme a saját díjazottam. Persze gondolkoztam én is sokáig, hogy legyen-e egy bizonyos hetedik generációs, ablakos operációs rendszer, de pont a többiek írásait olvasva döntöttem úgy, hogy bár a vélemények fele Windows 7 lázban ég, én mégis mást olvasok ki a sorok közül. Mégpedig azt, hogy az elbaltázott Vista után a Microsoft egész egyszerűen helyrehozta egy több éve húzódó hibáját. Igen, a Windows 7 jó, magam is ezt használom minden korábbi ellenérzésemet sutba dobva, de ettől még nem csúcstermékként, hanem "kötelező javításként" gondolok a redmondi csodára.

Így hát a befutó az NVIDIA ION rendszerek előretörése lett nálam - egyrészt azért, mert a "100% Intel" hegemóniát némelyest dúsítva új alternatívát hozott a netbook-piacra, másrészt pedig, talán pontosan az emiatt kialakult versenyhelyzet következtében a tavaly még gyenge oldalhajtásként elkönyvelt mininoteszek újra szárnyra kaptak - már nem csak pár hüvelykes monitorral és kényelmetlen minibillentyűkkel szerelt Linuxos pótlékokként, hanem akár Windowsos, multimédiás, utazó társként is tekinthetünk az új modellek legtöbbjére.

Nos, ennyi volt 2009. Illetve, persze nem csak ennyi, hiszen mindenki csak a számára legfontosabbat emelte ki, de a PC World Online hasábjain (illetve pixelein) több ezer cikk és hír jelent meg, melyekhez egyre több hozzászólást is kapunk - a legtöbbet építő jelleggel, melynek külön örülünk. Így hát, nincs más hátra, mint lezárni az évet - a PC World Online, a nonstopMOBIL, a nonstopÜZLET és minden egyéb csatolt részünk nevében kívánunk boldog, sikeres 2010-es évet - melynek első napjaiban, egy hasonló cikkben azt feszegetjük majd, a szerkesztőségben ki mit vár az új esztendőtől termék, történés, "durranás" ügyben.

Addig pedig csak annyit kérhetünk, írja meg Ön is a véleményét: Ön szerint mi volt 2009 legfontosabb eseménye, legjobb terméke, leghangosabb botránya, legszebb sikere a számítástechnikában? Véleményüket előre is köszönjük!

20091231-boldog-uj-evet-pc-world.jpg
 
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.