Hirdetés

Internetes tartalmak jogi helyzete



|

Egy szakmai rendezvényen az internetre feltehető tartalmak (képek, szövegek, zenék) jogi helyzete volt az egyik téma a minap.

Hirdetés

Az előadásom első része a szövegek jogi helyzetével foglalkozott, áttekintettük a legfontosabb szabályokat, melyek arra vonatkoznak, hogy hogyan lehet "gyártani" szövegeket a weboldalunkra. Ezek közül kiemelendő az, hogy semmiképpen se másoljunk ki teljes szövegelemeket egy másik weboldalról. Ez még akkor is jogsértőnek számít, ha megjelöljük a forrást, mert az ilyen felhasználásokra többnyire nem alkalmazhatóak az idézés szabályai és törvényi engedélye. Fontos az is, hogy amikor szöveget írunk egy weboldalra, a "művünknek" egyéni, eredeti jelleggel kell bírnia és az sem árt, ha megjelenik "az izzadság a szemöldökünkön", azaz szerzői teljesítményt nyújtunk. A jövőben azzal is számolni kell még magyar nyelvű szövegek esetében is, hogy a jogsértő szövegeket a neten speciális szoftverek fogják keresni és ügyvéd robotok fogják a felszólító leveleket küldeni, melyben akár még kártérítést is követelhetnek az eredeti tartalom szerzői. 

A teljes cikk az internet-ugyved.com oldalán tekinthető meg!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.