Hirdetés

Ipari mennyiségben gyárthatják a szintetikus vért



|

Skót tudósok őssejtekből hoztak létre mesterséges vért. A brit egészségügyi felügyelet hosszas huzavona után most engedélyt adott a gyártására.

Hirdetés

A The Verge a múlt héten számolt be róla, hogy a gyógyszerek és egészségügyi termékek gyártását felügyelő brit kormányszervezet, a Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) engedélyt adott az őssejtekből létrehozott szintetikus vér „nagyipari léptékű” gyártására.

A skóciai Scottish Centre for Regenerative Medicine kutatói már évekkel ezelőtt kifejlesztették azt az őssejt-technológiát, amely alkalmas a mesterséges vér nagy mennyiségű előállítására. Fejlesztésük hosszabb távon akár a világszerte tapasztalható krónikus vérhiányt is orvosolhatja, és csökkentheti a vérátömlesztésekkel átadható fertőzések kockázatát.

 

A Wired egy múlt héten megjelent cikkében részletesen elemezte, milyen kihívásokkal kell megbirkózniuk a kutatóknak a szintetikus vér gyártásához szükséges őssejtek „tömeges tenyésztése” során, és azt is megvizsgálta, milyen hatással lehet az egészségügyi iparra, ha szabadalmaztatják a technológiát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.