Hirdetés

Irán techbloggereket küld börtönbe



|

A technológiával foglalkozó bloggereket kémkedéssel is vádolja a kormány.

Hirdetés

A legtöbb ország az internetet kommunikációs eszköznek és a fejlődés zálogának tekinti, ám ez nincs mindenhol így. Iránban már eddig is mindent megtettek a külföldi tartalmak elérésének megakadályozásáért, sok egyéb mellett a Facebook (akinek alapítóját bíróság elé állítanák), a Twitter, a WhatsApp és az Instagram is tiltólistán vannak. Hassan Rouhani miniszterelnök -akitől sokan a változást remélték- és Forradalmi Gárda újra akcióba léptek, és technológiával foglalkozó weboldal több bloggerét állították bíróság elé kémkedés vádjával.

 

Hirdetés

 

A Narenji néven ismert site lekapcsolásáig különféle kütyükkel, Androidos eszközökkel, perzsa nyelvű applikációkkal és letöltésekkel, valamint mémekkel foglalkozott. Az ügyhöz közeli források az International Campaign for Human Rights in Iran emberi jogi aktivistáinak elmondták, a vádlottak munkájuk miatt kerültek kapcsolatba a külvilággal. A hónapok óta húzódó ügy végén „külföldi ellenforradalmi erőkkel való együttműködés” miatt a bloggereket 18 hónap és 11 év közötti börtönbüntetésre ítélték.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.