Hirdetés

Itt a Wikia Search



|

Hivatalosan is elindult a kereső.

Hirdetés

A Google uralma ugyan egyelőre megdönthetetlennek látszik a keresőpiacon, de több új, főként nyílt forráskódú kezdeményezés is létezik, melyek szintén szeretnének részt kapni a tortából.

 

A Wikia Search projekt indítását 2006 decemberében jelentették be, és 2007 júliusig nem is lehetett sokat tudni róla. Ekkor történt ugyanis, hogy a Wikia megszerezte és nyílt forráskódúvá tette a Grub indexelőrendszert. Utána ismét viszonylagos csönd 2008 első napjaiig, amikor Jimmy Wales jelezte: hamarosan várható a nyilvános indulás.

 

Wales nyilatkozata szerint a Wikia Search kétféleképpen is nyílt rendszer. Ami a hétköznapi felhasználó számára fontos: bárki minősítheti a keresési eredményeket egy öt fokozatú skálán. A másik szempont, ami a fejlesztők számára is érdekes: minden rendszer, amely a Wikia Search mögött áll, nyílt forráskódú - mint a már említett Grub is -, így akinek kedve és ideje van, foglalkozhat a kóddal, láthatja az algoritmusokat, amelyekkel a kereső dolgozik. Wales szerint ez, a nyílt algoritmusok módszere az, amit legfontosabbnak gondol a Wikia keresőjével kapcsolatban. Más motorok keresési algoritmusait titok övezi, ezért a felhasználóknak általában fogalmuk sincs a keresési eredményekre pillantva, hogy miért éppen azokat ítélte legjobbnak, legrelevánsabbnak a rendszer.

 

A keresőmotorok egyre inkább befolyásolják világról alkotott képünket, egyáltalán nem baj, ha valaki az átláthatóságra helyezi a hangsúlyt. Sok sikert!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.