Hirdetés

Izraeli kutatók be tudtak törni a GSM hálózatba



|

Hirdetés

A GSM Association, amely a 197 országban 860 millió ember által használt mobiltechnológiára épülő cégeket képviseli, megerősítette a kihasznált biztonsági rés létezését, de szerintük igen költséges és bonyolult a kihasználása. A professzor elmondta, maga is meglepődött, amikor doktorandusza, Elad Barkan közölte, hogy alapvető hibát talált a GSM kódban. „Már a kicsengéskor be tudunk kapcsolódni a hívásba, a másodperc töredéke alatt mindent megtudunk a felhasználóról, végig tudjuk hallgatni, miről beszél, de speciális eszköz közbeiktatásával el is tudjuk téríteni a hívást, és beszélgetés közben mi vesszük át a hívó szerepét”, sorolta a professzor. A GSM kód megalkotói ugyanis elkövették azt a hibát, hogy a titkosítás elé helyezték a hívás minőségének, a zajok és interferenciák kiszűrésének, prioritását. Analóg hálózatokon viszonylag egyszerű a mobil hívások lehallgatása, de a digitális technológiák megjelenésével, mint a GSM a 90-es évek elején, ez lényegesen nehezebb lett.

Jelenleg a bűnüldözők csak speciális berendezések segítségével tudják a mobiltelefon beszélgetéseket lehallgatni, ezeknek ára negyedmillió dollárnál kezdődik. Az izraeli kutatók által talált megoldás ettől eltérő, és komoly veszélyt jelenthet, ha terroristák kezébe kerül - ezért a kutatók szabadalmaztatják az eljárást, majd a GSM Associationnel közösen kifejlesztik a rés „befoltozásának” módját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.