Hirdetés

Kalózok az EU ellen



|

A Svéd Kalózpárt egy EU-direktíva ellen tüntetett.

Hirdetés

pirateflag.jpg

A tervezet nem más, mint az adatmegtartásról szóló EU-direktíva svéd implementációja. Az Unió ajánlásának lényege röviden annyi, hogy a kommunikációs hálózatok operátorai kötelesek legyenek logolni és eltárolni minden adatot a felhasználókról - az azonosító jeleket, a használt eszközöket, a hívás hosszát, és a mobiltelefonok fizikai helyét. Mindennek oka persze a sokat emlegetett biztonság. Nem a személyes adatok biztonsága, ez talán kiderül a fentiekből.

 

Rick Falkvinge, a Piratepartiet alapítója nyilatkozatában elmondta, hogy a direktíva óriási probléma személyes adataink biztonságának szempontjából. „Rohanunk egy megfigyelésen alapuló társadalom felé. Pontosan tudjuk, hová tart ez az út - láttunk rá példákat Európa múltjában." - mondta a kalózvezér. „Mikor leomlott a Berlini Fal, örültünk, hogy az elnyomott keleti blokk országai olyanok lesznek, mint a nyugati államok. Nem tudhattuk, hogy pont fordítva történik majd." - tette még hozzá.

 

A svéd kezdeményezés nem egyedülálló - pont holnap, november 6-án tartanak 30 német városban felvonulást a direktíva ellen tiltakozva.

 

A felháborodás nem alaptalan. A DRM-hez hasonlóan ez az ajánlás is inkább csak gyarapítani fogja a problémák számát, de egyet sem old meg. A terroristák - vagy más bűncselekmények elkövetői - általában nem saját nevükön vásárolt eszközöket használnak. A lopott hitelkártyák, a hamis rendszámok, a klónozott mobiltelefonok mind-mind beletartoznak a rosszfiúk fegyvertárába.

 

Mire is jó akkor az EU-direktíva?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.