Hirdetés

Késik a Toshiba HD-DVD lejátszóinak bevezetése



|

Hirdetés

Toshiba a fő támogatója az új DVD formátumnak. A 15, illetve 30 gigabájt kapacitású egy vagy kétrétegű lemezek olvasásához és írásához kék lézerfényt használnak. A korongok átmérője a jelenlegi szabvány szerint tizenkét centiméter. Riválisával, a Blu-rayjel egyaránt az 1996 táján bevezetett "mezei" DVD lemezeket kívánják leváltani - még mindig tart a verseny, hogy melyik formátum győzedelmeskedik: csak egy maradhat.

A HD-DVD előnyei közé tartozik, hogy a gyártási eljárás nagyon hasonló a hagyományos DVD-kéhez, a költségek tehát jóval alacsonyabbak, mint a Blu-ray esetében, amely teljesen új alapokra helyezi az előállítást, s így 15 helyett 25 GB adat tárolható e lemezek egyrétegű változatán. A HD-DVD másik jó tulajdonsága, hogy eredetileg jóval hamarabb piacra vezethető lett volna, ezzel learatva a babérokat. Ám a számításokba hiba csúszott.

A Toshiba első lejátszóinak dizájnterve már elkészült, a gyárak készen állnak a tömeggyártásra, de a vállalat jelenleg várni kényszerül az AACS (Advanced Access Content System) másolásvédelmi eljárás végleges 1.0 verziójára. "Mivel a DVD Fórum ezt az eljárást választotta a HD-DVD tartalomi védelmére, a Toshiba csak az AACS védelem véglegesítése után tudja lejátszóit piacra dobni." - tette közzé a vállalat.

A közlemény nem tért ki arra, hogy meddig kényszerülnek várakozni, de mivel eredetileg még idén megjelentette volna első kereskedelmi HD-DVD lejátszóit, s tekintve, hogy alig két hét maradt 2005-ből, a csúszás várhatóan jövő év elejére tolja a bevezetést. És ez egyelőre amúgy is a japán piacra vonatkozik, vagyis Európába, illetve Amerikába még később érkezhetnek az első lejátszók. Ennek pontos időpontját a januárban, Las Vegasban megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show-n tervezik bejelenteni.

Valószínűleg még így is a Blu-ray előtt jó néhány hónappal sikerül megismertetni a világgal a HD-DVD nyújtotta előnyöket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.