Hirdetés

Készülnek az új Messengerek



|

Hirdetés

Kezdetben vala az MSN Messenger. Majd a Microsoft ezt beépíté a Windows XP-be, s elkeresztelé Windows Messengernek, s lőn kisebb káosz.

Eleinte nem volt köztük sok különbség: azonos felület, azonos tudás és funkciók. A leglátványosabb eltérést az MSN Messenger reklámokat megjelenítő alsó panelje volt, amely szerencsére teljesen hiányzott a Windows Messengerből. Máig is érthetetlen, miért van erre szüksége a Microsoftnak -- semmi másra nem jó, mint hogy felidegesítse a felhasználót, illetve illegalitásba kényszerítse, hiszen vannak eszközök a reklám eltüntetésére.

Később felváltva kezdték butítani a két verziót. Az MSN Messenger felületében rögzültek az úgynevezett Alertek, amelyeknek a világon semmi hasznát nem vesszük idehaza, míg a Windows Messengerből az utóbbi időben eltűntek funkciók, mondván azok mostantól csak a másik változatban érhetők el. Mindez végül oda vezetett, hogy megjelent az MSN Messenger 5-ös verziója, és a Microsoft bejelentette, nem fejleszti tovább a Windows Messengert. Hogy közel egy évvel később miért változtatták meg a véleményüket, azt nem tudni, a lényeg, hogy pár hete mégis megkezdődött az 5-ös változat bétatesztelése. Ám ekkor robbant a bomba: képek jelentek meg a szintén fejlesztés alatt álló, jelentősen áttervezett MSN Messenger 6-ból.

A csevegők hivatalos weboldaláról még csak annyi derül ki, hogy az új programmal többet szórakozunk majd, mint eddig: játszhatunk, videokonferenciázhatunk, vagy hangátvitellel beszélgethetünk. Ennél azonban már többet is tudhat, aki nyitott szemmel jár a világhálón. A Neowin című weboldal egyik élelmes újságírója, bizonyos Ç®€åMhå©k€Réа (creamhackered) ugyanis megkaparintotta a bétaváltozatot, majd számos információt és képet szivárogtatott ki.

Az újdonságok: minden felhasználónak lesz egy saját képe, valami olyasmi, mint a Windows XP-ben levő, a felhasználókat képviselő kis piktogram (kép). Jelentősen továbbfejlesztették a webes videokamerák támogatását. Ami sokkal szimpatikusabb, hogy az új Messenger jobban együttműködik a tűzfalakkal, így egyszerűbbé válik a fájlküldés, továbbá lehetőség kínálkozik az így kapott fájlok automatikus vírusellenőrzésére is (kép). Integrálják a Microsoft játékszerverén, a Zone.com-on levő ingyenes játékokat, így bárkivel is csevegünk, rögtön lejátszhatunk például egy dámapartit. Összesen 76-ra bővül a vigyorgó arcocskák és ikonok száma, némelyikük animált lesz, és állítólag egyéni változatokat is készíthetünk majd. Testreszabhatjuk a csevegőablakokat: saját háttereket állíthatunk be minden barátunkhoz, így könnyebb lesz megkülönböztetni az egyszerre zajló beszélgetésekben az egyes ablakokat (kép). Eddig rettentően hiányzott a Messengerből, de a 6-os verzióban végre pótolják: az egyes beszélgetéseket XML formátumú naplófájlokba rögzíthetjük (kép). Érdekes újdonság, hogy egészképernyős alkalmazások futtatásakor (például játékok) az állapotunk azonnal Elfoglaltra (Busy) vált, így elkerülhető, hogy fontos elfoglaltságunk közben felugró ablakok zavarják meg tevékenységünket. :-)

Nos, mindezek ismeretében egyértelműnek tűnik, hogy a Windows Messenger 5, jöjjön ki bármilyen formában is a bétatesztből, rettentő unalmas lesz az MSN Messenger 6-hoz képest. Ugyanakkor nem mindenki igényli ezt a rengeteg „szórakoztató” változást, és inkább egy egyszerűbb, ám csevegésre kiválóan alkalmas Messengert szeretne használni. Ezúttal mindenki megkapja a magáét.

Kapcsolódó weboldalak:
  • MSN Messenger 6 előzetes (hivatalos)
  • Neowin.net
  • Mess.be
  • Hirdetés

    Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

    Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.