Hirdetés

Készülőben a DDR-II SDRAM szabvány



|

Hirdetés

A DDR-SDRAM memóriaszabvány következő generációja, a DDR-II nemsokára elkészül. Az SDRAM szabvány specifikációját készítő JEDEC csoport a napokban kiadta az új technológia előzetes leírását.

A DDR memóriatechnológia következő generációjának elkészítése nemrégiben jelentős mérföldkőhöz érkezett, az ipari félvezetőszabványok kidolgozásával foglalkozó JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council - Elektronikus Eszközöket Fejlesztők Bizottsága) hétfőn ugyanis kiadta a készülőben lévő DDR-II technológia előzetes, vázlatszerű specifikációját.

Miután a JEDEC a napokban kiadta az új DDR-II SDRAM memóriatechnológia technikai leírásának vázlatát, amelyet a JEDEC legutóbbi, tokiói ülésén mintegy 120 cég fogadott el, a DDR memóriachipek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó társaságok várhatóan hamarosan elkezdik azoknak a DRAM chipeknek a kifejlesztését, amelyek immár az új szabványhoz fognak illeszkedni.

Az első DDR-II memóriachipek megjelenése leghamarabb is csak a jövő év közepére várható, az új technológiára épülő memóriamodulok pedig 2003. második negyedéve előtt biztosan nem jelennek meg a piacon. A jelenleg DDR-II elnevezéssel illetett szabvány leírásában 1,8 Volt tápfeszültségen működő chipek találhatóak, amelyek maximum 533 MHz-en üzemelhetnek majd. A specifikáció emellett kibővíti a jelenlegi DDR-I szaványú modulok skáláját is egészen 400 illetve 533 MHz-ig. A 400 és 533 MHz-es órajelű memóriák adatátviteli sebessége 3,2, illetve 4,3 GByte/s lesz, vagyis a JEDEC tervei szerint a jelenlegi elnevezési szisztéma alapjait követve a PC3200/PC4300 nevet fogják kapni.

A DDR-II alapspecifikációinak mostani kiadását követően a bizottság hamarosan elkezdi a következő, DDR-III specifikáció kidolgozását is, amelynek elkészülte 2004-2005-re várható. Ezidő alatt a memória fejlesztők és gyártók visszajelzéseket fognak adni a DDR-II erősségeiről/hibáiról, amely a következő, DDR-III szabvány végső formájára természetesen hatással lesz. Egyes hírek szerint a DDR-III fejlesztéseibe az Advanced DRAM Technology nevezetű, szintén memóriákkal foglalkozó ipari csoport munkája is be fog kapcsolódni. Az Advanced DRAM Technology számos nagy DRAM-gyártó mellett tagjai közt tudja az Intelt is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.