Hirdetés

Két év börtön Japánban az illegális letöltésért



|

A drákói szigor az egyszerű letöltőből is bűnözőt csinálhat, ugyanis már nem csak a jogsértő tartalmak megosztóira vadásznak majd Japánban.

Hirdetés

A tegnapi napon egy új törvénnyel bővítették Japánban a kalózok elleni fegyverek arzenálját. Minderre azért volt szükség, mert a RIAA japán szervezete szerint a szigetország zeneipara nehéz helyzetben van, ugyanis az illegális letöltések 10:1 arányban magasodnak a hivatalos forrásról indított letöltések fölé, ez pedig egy év alatt 16 százalékos visszaesést okozott Japánban.

 

 

A zeneipar intenzív lobbiját követően már júniusban olyan törvénykiegészítés lépett életbe, amely a kalóz zeneletöltőket nem csak civil keretek között bünteti. Japánban már eddig is kemény eszközökkel léphettek fel azok ellen, akik jogsértő tartalmakat töltöttek fel: 10 év börtön és 10 millió jen volt maximálisan kiszabható büntetésként. Az új törvény keretében annak, aki tudatában van, hogy illegálisan töltött le valamit; 2 év börtönbüntetés és 2 millió jenes bírság (közel 6 millió forint) járhat.

 

A letöltők követése igen problémásnak bizonyulhat: BitTorrenten például magának a jogtulajdonosnak kellene megosztania a saját anyagát ahhoz, hogy tudja, valakik letöltik azt. Mivel nekik joguk van a feltöltéshez, így a forrás legálissá válik. A "letöltő" szó azonban még szélesebb értelmet nyer, ugyanis míg a torrentezők tisztában vannak azzal, hogy meg is osztanak, addig azok is szankció alá vonhatóak lesznek, akik egy jogsértő YouTube-videót tekintenek meg. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.