Hirdetés

Kétféleképp terjed az új mobilvírus



|

Hirdetés

A nevet kapta. A vírus képes akár rövidtávú Bluetooth technológián keresztül, akár magát fájlokhoz csatolva is terjedni - jelentette be a finn anti-vírus cég, az F-Secure. "Ez az első olyan mobilvírus, amely kétféle terjedési mechanizmussal is rendelkezik" - nyilatkozta kedden Mikko Hyppönen, az F-Secure anti-vírus kutatási részlegének igazgatója.

A vírus a Symbian operációs rendszereket futtató mobil-eszközökre jelent veszélyt, amelyek a Nokia Series 60 interfészével is rendelkeznek. A Lasco.A minden egyes SIS (Symbian Installation System) fájlba bemásolja önmagát, amely fájlokat normális esetben a különböző alkalmazások telepítésére használ a rendszer - mint például a játékok telepítésére is. A vírus akkor lép működésbe, amikor a felhasználók ráklikkelnek az SIS-fájlra, megkezdik annak telepítését a telefonjukra. Sajnos az óvatlan felhasználók tudtukon kívül is megfertőződhetnek a fájlok egymás közötti cserélgetésével, amely a játékok esetében bevett szokásnak számít - mondta el Hyppönen. "Bluetooth és infra-portokon keresztül küldik át egymásnak a fájlokat, esetleg memóriakártyák, vagy akár közvetlen kábeles kapcsolat segítségével juttatják át az adatot egyik készülékről a másikra." Az újonnan felfedezett kártékony program a férgekéhez hasonló viselkedést is tanusít: átfésüli a környezetet bekapcsolt Bluetooth-kapcsolattal ellátott telefonok után, majd megpróbálja tovább küldeni a korrupt fájlokat. Ebben az esetben a kiszemelt célpontoknak azonban el kell fogadniuk az ismeretlen felhasználóktól érkező fájlokat.




A Skulls trójaitól - amely koponyákat jelentet meg a fertőzöttt telefonok kijelzőin - eltérően a Lasco.A kevés jelét mutatja annak, hogy telefonunk megfertőződött. "Talán a legfeltűnőbb tényező a lecsökkent akkumulátor-élettartam." - mondta Hyppönen. "A fertőzött SIS fájlok nagyobb méretűek, mint az eredeti fájlok, azonban ezt a legtöbb felhasználó nem fogja érzékelni. A telepítés folyamán megjelenített üzenetek is másmilyenek, sajnos azonban a legtöbb felhasználó azt fogja gondolni, az üzenetek egy normális telepítés részét képezik. Hyppönen szerint eddig a pontig a Lasco.A csupán saját koncepciójának működésére ad bizonyítékot. "Egyetlen jelentés sem érkezett be erről a vírusról, azonban valószínűleg mégis a "vadon" fog terjedni (ITW, In The Wild), mert valaki végül le fogja tölteni, márpedig ez a vírus rendelkezik a kellő potenciállal a gyors terjedéshez. Ahhoz, hogy a felhasználók megvédjék készülékeiket, rejtett üzemmódra kell állítaniuk telefonjaik Bluetooth kapcsolódási lehetőségét.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.