Hirdetés

Kiadhatják az adatainkat a jogvédőknek az internetszolgáltatók

|

Az Európai Bíróság a kiadók kedvében járt a döntésével, amelynek Svédországban komoly következményei lehetnek.

Hirdetés

Svédországban 2009-ben emelkedett törvényi erőre az IPRED - ezt követően szinte azonnal jelentkezett öt könyvkiadó az Antipiratbyrån jogvédő szervezet képviseletében a helyi bíróságokon, amelyektől azt kérték, hogy kötelezze a helyi ePhone internetszolgáltatót az egyik előfizető adatainak kiadására, ugyanis szerintük kalóztevékenységet folytat, mert 2000 hangoskönyvet tárol a szerverén, amelyből 27 szerzői jogot sért.

 

Bár első fokon a szolgáltatót kötelezték az információ kiadására a jogvédők felé, az ISP fellebbezett, az ügy végül a legfelsőbb bírósághoz került. Ott nem tudtak dönteni a kérdésben, ezért az Európai Bírósághoz fordultak. Az Európai Bíróság most megállapította, hogy az Európai Unión belül semmi akadálya nincsen, hogy, ha egy tagország törvényei lehetővé teszik, akkor a szolgáltató kötelezhető legyen az előfizetői adatok kiadására, amennyiben kalóztevékenység gyanúja merül fel valakivel szemben. Míg az Európai Bíróság döntése remek hír a jogvédőknek, addig gyakorlatilag mindenki más komoly kritikákat fogalmazott meg.

 

 

Noha az már önmagában nehezen megválaszolható kérdés, hogy miként bizonyítják; az adott IP-címet a kérdéses időpontban valójában kicsoda használta, a kritikusok tovább mennek. Kiemelik, hogy a jogvédők úgy kaphatják meg a felhasználók adatait, hogy elég kalóznak nevezniük őket. Az Európai Bíróság álláspontját emellett sokan antiszociálisnak és innovációellenesnek nevezték.

 

A döntés nyomán a svédországi legfelsőbb bíróság dolga lesz meghatározni, hogy kötelezi-e a szolgáltatót az adatok kiadására. Azonban a történet nem ér véget Svédországnál és a könyvkiadóknál. A jogvédő szervezetek és a zene-, filmkiadók nagy figyelemmel követték az eseményeket, és nem véletlenül: a döntés az ő jövőbeli lehetőségeiket is meghatározza, számukra kedvező irányban.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.