Hirdetés

Kódtörő kvantumkomputer kifejlesztését finanszírozza az NSA



|

Snowden dokumentumai szerint a cél az, hogy bármelyik ma használt titkosítást feltörhessék.

Hirdetés

A The Washington Post riportja szerint az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Szolgálata, a tavaly májusban az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok nyilvánosságra hozását követően a nemzetközi médiaérdeklődés középpontjába került NSA titokban jelentős összegekkel támogatja egy kódtörő kvantumkomputer kifejlesztését.

Hirdetés

A lap értesülései szerint az ügynökség azt reméli, hogy a projektben résztvevő szakemberek képesek lesznek felépíteni egy olyan számítógépet, amely gyakorlatilag bármelyik ma használatban lévő titkosítást fel tudja törni – igaz, egyelőre semmi jele, hogy komolyabb eredményeket értek volna el, mint a más, hasonló kutatásokkal foglalkozó cégek és szervezetek.

A Snowdentől származó információk szerint 79,9 millió dolláros költségvetésű „Penetrating Hard Targets” programot titkos pénzügyi alapokból finanszírozzák. A Post szerint a kutatás java részét a Marylandi Egyetem fizikai tanszékének laboratóriumában végzik; egyelőre nem tudni, pontosan milyen eredményeket mutattak fel a projekten dolgozó tudósok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.