Hirdetés

Konzolok háborúja



|

Hirdetés

Az Xbox 360 küllemében és teljesítményében is megújult: a fekete színt fehérre, az NVIDIA grafikus kártyát 500 MHz-es egyedi ATI videolapkára, az Intel Pentium III CPU-t pedig egy speciális, hárommagos IBM PowerPC-re cserélték. A 3,2 GHz-es magok egyenként két utasításszálat hajthatnak végre párhuzamosan, és egy 128 bites vektoros végrehajtó egységük is van. A Microsoft szerint a CPU egy teraflopos teljesítményre képes. A készülék 700 MHz-es órajelű, 512 megabájt GDDR3 memóriával gazdálkodik. Hála 48 milliárd shader művelet/másodperces teljesítményének a játékosok 16:9 képarányban, akár 1080 váltott soros felbontásban is élvezhetik a játékokat -- ha van HD-tévéjük. Merevlemeze 20 gigabájtos, cserélhető, bővíthető. A játéklemezek mellett egy- és kétrétegű DVD-ket, illetve CD-ket is olvashat az új Xbox; két bővítőrés várja a memóriakártyákat. A konzolhoz négy vezérlő kapcsolható vezeték nélkül. USB-n MP3-lejátszó, digitális kamera is csatlakoztatható hozzá, és az otthoni számítógép-hálózatra ráakaszkodva kezeli a PC-ken lévő multimédia-állományokat. Különleges szoftvert tartalmaz a Windows XP Media Center Edition támogatására.
Időben nem tudja megelőzni a kiváló Xbox360-at, de szinte minden tekintetben maga mögé utasítja azt a Sony PS3. Az új gép egyidejűleg hét drót nélküli irányítót kezelhet. „Szíve” a Toshibával és az IBM-mel létrehozott új Cell processzor speciális verziója. A szuperlapka PowerPC architektúrájú: egy 64 bites IBM Power processzort futtatja az operációs rendszert, és osztja le a kisebb feladatokat a hét, egyenként 3,2 gigahertzes szinergikus alegységnek. Együtt 218 gigaflopot tudnak, ami épp 35-szöröse elődje, és 18-szorosa egy 3 GHz-es Pentium 4-es teljesítményének.
E központi egységet az NVIDIA nagy felbontású képeket kezelő, 1,8 teraflop teljesítményű grafikus processzora egészíti ki (a mai csúcskártáyáké 250 gigaflop). A procik összteljesítménye ily módon 2 teraflopra rúg, ami a duplája az Xbox 360-énak. Tárkapacitása azonos, csak más eloszlású: 256 MB Rambus-féle 3,2 GHz-es XDR, illetve ugyanannyi 700 MHz-es, GDDR grafikus memóriával. Alaptartozék a gigabites hálózati vezérlő. Az egység vezetékkel (USB-vel) és anélkül, Bluetooth-szal, Wi-Fi-vel is irányítható. A lehengerlő erő mellett nem utolsó szempont, hogy ez is támogatja a nagy felbontású megjelenítést maximum 1080 soros folyamatos leképezéssel.
A piaci siker egyik záloga, hogy futtatni tudja a PS2-játékokat is. Továbbá "természetesen" ezzel sem csupán játszani lehet: zene-, kép- és videolejátszásra, netböngészésre, webkamerával csevegésre is alkalmas. Kivehető merevlemezére videókat rögzíthetünk, HD-anyagok mellett a Blu-ray lemezeket is lejátssza, mint ahogy csaknem mindenféle CD-t és DVD-t. Szép és brutális teljesítményű a PS3, de 2006 előtt nem várható a megjelenése - ezzel szemben a Microsoft a karácsonyi szezonra időzíti saját konzoljának piacra dobását.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.