Hirdetés

Lecsapott Irán a dekadens netezőkre



|

Az ország vezetése letiltatta a VPN szolgáltatásokat.

Hirdetés

Mint Olvasóink többsége valószínűleg tisztában van vele, Kína mellett talán Irán próbálja legagresszívebben cenzúrázni az internetet, egy ideje még az is megfontolás alatt áll, hogy lekapcsolják az állampolgárokat a világhálóról, helyette csak az országon belüli intranetet böngészhetnék a lakosok.


A helyi rezsim most a szokásos szolgáltatói feketelistázás után a napokban blokkoltatta a VPN szoftverek által használt kommunikációs portokat is, amelynek köszönhetően minden eddiginél nehezebb lett országból a cenzúrázott weboldalak - például CNN, Youtube, Google, Facebook, Twitter - elérése. A beszámolók szerint teljesen lehetetlenné ettől függetlenül nem vált a blokád kikerülése, vélhetően a Tor hálózattal vagy SSH-val ki lehet törni a „homokozóból”.


Az iráni kormányzat szerint a blokkolt portálokat valamilyen okból feltétlenül elérni kívánó személyek és vállalatok nagyon nyomós indokkal kérvényezhetik a tiltások feloldását, a kérések minden esetben egyénileg kerülnek elbírálásra. A VPN használata az év elején illegálissá vált az országban, a törvényt megszegők felelősségre vonhatóak, sajnos a lehetséges büntetés mértékéről nem sikerült információt találnunk. A hírek szerint az iráni netezők körülbelül harmada használt eddig VPN-t a cenzúra kikerüléséhez.


Végül megemlítendő, hogy Irán most júniusban elnökválasztást fog tartani, a legutóbbi 2009-es után részben közösségi hálózatokon szervezett tüntetések törtek ki az országban, hiszen az állampolgárok egy jókora tábora nem hitt a szavazás tisztaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.