Hirdetés

Légy te is számítógép - vagy mobiltelefon szerelő! - 4. rész



|

Folytatjuk a múlt héten megkezdett interjúnkat a Vállalkozósuli vezetőjével, Virág Gergővel a legkeresettebb szakmákról, valamint a fi zetős és államilag támogatott szakképzésről.

Hirdetés

 

PC World (PCW): Beszéltünk arról, hogy a képzés árában benne foglaltatik a kötelezőn felül az ingyenes laborhasználat is, de kínáltok-e még valamilyen extrát?

Virág Gergő (VG): Nem csak egy szakképzést indítunk és szakmát adunk, hanem ennél szeretnénk még többet adni. Segítünk abban, hogy a frissen kikerült végzett szakemberek merre induljonak el a képzés után, segítünk állást találni és vállalkozást indítani, illetve próbálunk segítséget nyújtani abban, hogy hol vásároljanak a tanulók, hogy ők is jól járjanak. Például a GSM tanulóknál van olyan lehetőség, hogy a képzés alatt és után rajtunk keresztül az összes nagykereskedésben a legmagasabb kedvezménykategóriában vásárolhatnak akkor is, ha csak egyetlen dolgot akar venni.

 

PCW: Kanyarodjunk el egy picit a szervizes témától. Jelenleg mik azok a legkeresettebb képzések és mik azok a szakmák, amire a legnagyobb kereslet van itthon és Európában?

VG: A képzéseket illetően a vendéglátóipari- és szépségipari képzések a legkeresettebbek, ezekből 2-3-szor több csoportot kell indítani, mint elektronikai vagy egyéb területen. A hiányszakmákat illetően most a CNC forgácsolóból van a legnagyobb hiány, egyszerűen nem tudunk belőle eleget képezni. Évente három csoportunk indul, de talán már négyet is tudunk majd indítani. Mindegyik csoport hétvégi oktatásban indul, de a statisztika azt mutatja, hogy még nem végeznek a diákok, de a felének már évközben lesz állása a szakmában, illetve a tanfolyam után a végzett tanulók egy hónap után találnak munkát itthon.

 

PCW: Jelenleg csak fizetős képzéseket indítotok. Mi a helyzet az államilag támogatott képzéssel?

VG: Jelenleg minden képzésünk önfinanszírozott, de már folyamatban van az intézményi akkreditáció, ami egy hosszabb, több lépcsős procedúra, amin ha megfelelünk, illetve megnyerjük a pályázatokat, akkor indíthatunk államilag támogatott képzéseket.

 

PCW: Az állami támogatásban részesülő tanulók megjelenése a padokban rejt magában némi kockázatot, hiszen nincsen felvételi eljárás és nem ők fizetnek a tanfolyamért, ebből adódóan előfordulhat, hogy nem veszik olyan komolyan a tanfolyamot, mint azok, akik saját fizetésükből spórolják össze a képzés árát.

VG: Ez a támogatottsági forma valóban rejt magában némi veszélyt, hiszen valóban nincs szűrő, de terveink szerint a költségtérítéses és államilag finanszírozott képzésben induló tanulókat külön csoportban fogjuk képezni, legalábbis kezdetben biztosan. Ennek az egyszerű oka, hogy volt már olyan csoportunk, ahol egy cég saját pénzén akarta kiképezni az embereket, hogy utána cégen belül munkába állíthassa őket, de a tanulók itt jóval kevésbé vették komolyan a képzést és a bukási arány is nagyobb volt.

 

PCW: Ha már bukás, akkor úgy tudom, hogy vizsgagaranciát is vállaltok a képzésre. Mit lehet, illetve mit kell erről tudni?

VG: Ez így igaz. A vizsgagarancia azt jelenti, hogy a képzés díjmentesen megismételhető, ha a tanuló az órák 80 százalékán részt vesz és a modulvizsgái vagy részvizsgái legalább négyes eredménnyel sikerülnek, de az OKJ-s vagy tanfolyami záróvizsgán megbukik.

 

PCW: Milyen újdonsággal készültök jövőre?

VG: A legfontosabb és legnagyobb újítást, hogy jövőre már biztosan indulnak a Cisco-s képzések, amihez beszereztük a szükséges eszközöket, mintegy négymillió forint értékben. Illetve most dolgozunk egy oktatási alapítványon, ami a Microsoft akadémiát és Cisco hálózati akadémiát fogja megvalósítani egy nonprofit oktatási formában, aminek a célja, hogy egy nappali szakiskolai képzést indíthassunk elektronikai és informatikai vonalon.

 

www.vallalkozosuli.hu


info@vallalkozosuli.hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.