Hirdetés

Lemond az internet irányításáról az USA



|

Egész pontosan jelenleg a globális domainrendszer felett rendelkezik az ország.

Hirdetés

A The Washington Post beszámolója alapján pénteken az USA kereskedelmi minisztériumának illetékesei bejelentették, hogy lemondanak a nemzetközileg használt domainrendszer irányításáról, így a jelenleg ezen feladatot végző ICANN vagy nemzetközi irányítás alá kerül, vagy átveszi a helyét egy új szereplő.

Hirdetés

Ugyan az internet a ma ismert formájában való elterjedése óta (a DARPA-s korszakot követően) technikailag nincs az Egyesült Államok irányítása alatt, ám az IP-címekhez állandó webcímet társító domainrendszert felügyelő ICANN a fentebb említett kereskedelmi hatóságtól kapta a jogkörét. Ezen helyzetet politikusok és műszaki szakemberek világszerte már a kezdetektől fogva sérelmezték, Edward Snowden színe lépése csak olaj volt a tűzre.

Jelenleg az egyetlen remek kérdés, hogy egész pontosan kik és hogyan fogják irányítani az új ICANN-t: a nyilvánvaló választás az ENSZ lenne, azonban olyan másfél évvel ezelőtt az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada is hevesen ellenezte a gyeplő szervezetnek történő átadását.

(Forrás: Gizmodo 1 / 2 | Illusztráció: BTO)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.