Hirdetés

Lemondaná internetszolgáltatását?



|

Automatikusan meghosszabodott a hűségidő? Ez esetben Önt átverték!

Hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság az elmúlt időszakban számos hírközlési szolgáltatónak, a szerződések megszűnésével kapcsolatos eljárását vizsgálta meg és a tapasztalatok alapján több mint 800 szolgáltató figyelmét tájékoztatólevélben hívta fel arra, hogy vessék össze saját szabályozásukat a levélben leírtakkal annak érdekében, hogy kiküszöbölhessék az esetlegesen jogszerűtlen kikötéseket, és biztosítsák az előfizetők tényleges választási szabadságát.

 

A szolgáltatók és az előfizetők közötti előfizetői szerződés részét képezik az Általános Szerződési Feltételek (ÁSzF). Ezek kialakításában a fogyasztók – mint szerződő felek – nem vehetnek részt, ezért a hatóság kiemelten foglalkozik az ÁSzF-ek hírközlésjogi szempontból történő vizsgálatával.

 

Az NHH piacfelügyeleti tevékenysége keretében vizsgálta több szolgáltatónál a határozott és a határozatlan idejű előfizetői szerződések ÁSzF-ben, valamint az egyedi előfizetői szerződéseiben rögzített kikötéseit, illetve azok összhangját a jogszabályi rendelkezésekkel.

 

 

A problémás szerződési feltételek két fő csoportba sorolhatók:

 

1. "A szerződés határozott időtartama lejártát megelőzően az előfizetőnek adott időpontig jeleznie kell a szerződés felmondását, ellenkező esetben a szerződés automatikusan meghosszabbodik újabb határozott időre."

Ez a szerződési feltétel nem szolgálja a fogyasztók érdekeit, a meghosszabbítás nem feltétlenül egyezik az előfizető valós szándékával, szerződéses akaratával, korlátozza az előfizető választási szabadságát és nem áll összhangban a vonatkozó jogszabályokkal.

 

2. "A szerződés határozott időtartamának lejártát követően az előfizető felmondása vagy más megszüntető nyilatkozat hiányában a szerződés automatikusan újabb határozott idővel meghosszabbodik, vagy határozatlan idejűre változik" -- azaz egy már nem létező szerződéshez újabb jogkövetkezmény fűződik.

 

Az NHH ezért szükségesnek tartja, hogy amennyiben indokolt, a szolgáltatók módosítsák az ÁSzF-eiket, úgy, hogy a fogyasztók a szolgáltatók által kidolgozott átlátható és objektív feltételek ismeretében, választási szabadságukkal élve dönthessenek, és aktív közreműködésük, kifejezett akaratuk eredményezze a szerződéses jogviszony létrejöttét, módosulását vagy megszűnését, nem pedig a szolgáltató által egyoldalúan meghatározott feltételek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.