Hirdetés

Lépjünk szintet! ADSL2+



|

Ha minden a terv szerint alakul, szeptembertől itt az ADSL2+. Még nem tudni pontosan olyan részleteket, mint a csomagok letöltési rátái vagy azok árai, de sok minden mást igen - ezeket összefoglaltuk most.

Hirdetés

Hat éve már, hogy hazánkban útnak indult az ADSL szolgáltatás. Valljuk be, annak idején még nagyon kevesen voltak internet közelben, talán azok inkább, akik munkájuk során kénytelenek voltak használni. Akkor csak 384 kilobit/másodperc letöltési sebesség volt a maximum, de a minimum is - annak idején még nem volt nagy választék, ami a szélessávú kapcsolatokat illeti, ha azt egyáltalán szélessávnak lehetett nevezni. Viszont tény, hogy akkor, 10-15e Ft-ért ez volt a leggyorsabb kapcsolat, amit az otthoni felhasználók is igénybe vehettek. Ma ugyanezt a sebességet már a feltöltésben is megkaphatjuk, alig magasabb ellenérték fejében. Félreértés, ez nem egy ócsároló cikk, csupán azt igyekszik illusztrálni, milyen fejlődés ment végbe hazánkban ez elmúlt néhány évben. Mára már a kezdő csomagokat jóval 10 000 Ft alatti havi díj ellenében is beszerezhetjük, és a szolgáltatók listája sem rövid.

Úgy tűnik, szerencsére, a Magyar Telekom nem kíván megállni a fejlődésben. Az ADSL jelenlegi formájában elérte sebességi korlátjait. Az ADSL2+ ezeket a korlátokat jóval kitolja, mint amire ma a felhasználók nagytöbbségének, beleértve a letöltésekre koncentrálókat is, szüksége van.

A technológiáról csupán annyit, hogy a felhasználók számára látványos változást ez a bizonyos + hozza majd, hiszen ez biztosítja a jóval nagyobb letöltési sebességet. Az ADSL2 szabványt már 3 éve ratifikálták, Európába azonban csak az elmúlt 1-1,5 évben gyűrűzött be. Rengeteg újdonság rejlik az új szabványban, mint a nagyobb sebességre való felkészültség, jobb ellenőrizhetőség vagy a készenléti állapot. De a sebesség mellett nő az elérhetőség, tehát a sávszélesség hatékonysága is. Az áthallásos adatütközés köztudott problémája az ADSL-nek - mikor a rézérpáron belül a vezetékek elektro-mágnesesen érintkeznek egymással. De bonthat a rendszer esetleg AM rádióadásra, komolyabb hőmérséklet változásra is. Ezeket a problémákat már mind orvosolja az ADSL2 az SRA technológiával - ezzel valós időben tudja módosítani az adatsebességet, a környezeti tényezőknek megfelelően, így nem bont a kapcsolat.



Mi azonban már ennek a szabványnak is a továbbfejlesztett változatát fogjuk tudni igénybe venni, az ADSL2+-t. Míg az előbbinek a sávszélessége 1,1 megahertzig terjed, addig utóbbi már a 2,2 megahertzet is megüti, így tudja megduplázni a letöltési sebességet. Ahogy azt az ábrán lehet látni, az ADSL2+ elviekben akár 25 megabit/másodperces letöltési sebességre is képes 1 kilométeres vezetékhossz esetén. Ezt nem szabad összetéveszteni a telefonközpontunktól mért légtávolsággal otthonunkig, hiszen a kábel sokat tekereghet, akár a föld felett, akár föld alatt vezették azt. A két szabvány letöltési sebessége valahol 2,5 kilométernél konvergál, ami azt jelenti, hogy ilyen hurokhossz esetén (ez körülbelül az átlagos Budapesten) még mindig 10 megabit/másodperces elméleti letöltési sávszélesség áll rendelkezésünkre.

Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy egy ilyen mértékű technológia-váltásnál le kell cserélni minden eszközt, csatlakozást, mind a szolgáltatónál, mind otthon, a felhasználónál. Részben jó hír, hogy a Magyar Telekom eszközei az elmúlt időben "csöndben" lecserélődtek, legalább is szolgáltatói oldalon biztos. De többen lehetnek Önök között is, aki már ADSL2+-ra felkészített modemmel rendelkeznek, erről mit sem tudván. Végül is, a mi szempontunkból ezt nem is fontos tudni, legfeljebb már megspóroltak nekünk egy kiszállást a szolgáltatótól.


Amikor szélessávú kapcsolatok kerülnek szóba, egyre többször felmerül a "Triple Play" kifejezés. A szellemes kifejezés a három fő kommunikációs csatornára utal: hangadat, TV-videoadat, és egyéb, internet jellegű adatforgalom. Az eddigi DSL szabványokkal nem igazán lehetett mind a három területet lefedni megfelelő minőségben.
Az ADSL2+ által rendelkezésre bocsátott sávszélességgel ez viszont már nem probléma - a teljes kapacitása akár HDTV adás átvitelére is lehetőséget ad. Persze itthon még nincs HDTV, digitális TV azonban már van, és hamarosan futótűzként fog terjedni, ahogy a szélessávú internetkapcsolatok is tették ezt.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.