Hirdetés

Linuxos noteszgép



|

Hirdetés

Az új gépek a thai informatikai és távközlési minisztérium akciójának támogatását szolgálják, melynek célja elérhető árú PC-ket biztosítani a nagyközönségnek. A múlt héten forgalomba került PC-k a Linux operációs rendszerrel installálva kerülnek a vevőhöz. A Linux melletti döntést az indokolta, hogy a minisztérium előre meghatározott bizonyos konkrét funkciós és árkövetelményeket. Mivel a Linux az olcsóság mellett támogatási kérdéseket is felvet, ezeknek orvoslását, s a támogatás biztosítását a minisztérium vállalta magára. A Bangkok Post beszámolója szerint annyira sikeres az akció, hogy a minisztérium állítólag már a Dellel és a thai számítógépgyártók szövetségével is tárgyal, mert tart tőle, hogy a HP nem lesz képes kielégíteni a keresletet. Az IDC térségre szakosodott vezető kutatója, Bryan Ma szerint a PC-k két okból is fenyegetést jelentenek a Microsoftra nézve, egyrészt a Linux miatt, amely megkíméli a felhasználó zsebét a Windows licensz kifizetésétől. Másrészt viszont a thaiföldi piacon burjánzó kalózkodás miatt, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó illegális Microsoft szoftverekkel töltse fel az olcsó gépet. Ma szerint azonban az, hogy az új PC-k tényleges igényt szolgálnak ki a thai piacon - ahol nagy a kereslet az olcsó linuxos gépek iránt, és kiterjedt az internethasználat -, nem biztos, hogy ugyanilyen jól megállnák a helyüket más feltörekvő piacon. Az akcióhoz szükség volt a thai kormány támogatására is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.