Hirdetés

Magyarok is fejlesztették - megjelent a LibreOffice 3.5



|

Közel nyolc hónap fejlesztés után végre tölthető a LibreOffice 3.5, az ingyenes, nyílt forráskódú irodai programcsomag legújabb változata, amelynek munkálataiban magyarok is részt vettek.

Hirdetés

Amikor a legjobb Office-helyettesítő csomagokat teszteltük és mutattuk be, akkor az OpenOffice utódjaként számon tartott LibreOffice elég nagy sikert aratott. Nem véletlenül, hiszen a szövegszerkesztővel (Writer), táblázatkezelővel (Calc), prezentációkészítővel (Impress), rajzoló alkalmazással (Draw), adatbázis-szerkesztővel (Base) és matematikai segédprogrammal (Math) is rendelkező csomag elég jól összerakott szolgáltatást kínált, hűen vitte tovább azt a vonalat, amelyet elődje mutatott. Persze voltak hibák és hiányosságok, de a frissítések során egyre stabilabb és teljesebb lett a rendszer.

A 3.5 verizó számtalan érdekes újdonsággal érkezik: natív PostgreSQL adatbázisdriver, gépelés közben azonnal frissülő statisztika, automatikus frissítés keresés, többsoros Calc bevitel, és még sorolhatánk, de a számunkra lényeges dolog a magyar vonatkozás.

A LibreOffice 3.5 kiemelt újdonságai között szerepel Németh László két fejlesztése is: a Lightproof nyelvtani ellenőrző, amely kicsi, gyors (és nem nem agresszív: opcionálisak maradnak azok az ellenőrzések, amelyek hamis riasztást adhatnak), illetve a Graphite betűtechnológián alapuló DTP-megoldások bekerülése, amely a betűkészlet (font) szintjén old meg meg olyan problémákat, mint a ligatúrakezelés, alternatív betűformák használata, margóra kilógatott elválasztásjelek - számol be a LibreOffice magyar blogja.

Timár Andrásak köszönhető a sokkal jobban átgondolt Windows telepítő, amely sok korábbi problémától menti meg a felhasználót (az eredmény egy olyan MSI telepítő lett, amely mindent tartalmaz: többnyelvű, a Windowsban beállított nyelven indul, a Visual C++ runtime be van építve, és nincs külön CAB fájl sem).

Vajna Miklós egyetemista RTF-importáló filtere is külön figyelmet érdemel, amelyet gyakorlatilag teljesen újraírt, ez a LibreOffice 3.5-ben debütál először. A magyar blog szerint egyébként Vajna Miklós február 1. óta a SUSE LibreOffice Team tagja, folytatja a munkát az RTF formátumon, illetve a hasonló keretrendszerben megvalósított DOCX-en.

A csomag innen már tölthető Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekre, a következő javító csomag március 11-én várható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.