Hirdetés

Manning harmincöt évet kapott



|

A WikiLeaks informátora legkorábban nyolc év múlva szabadulhat. Ügyvédje Obama elnökhöz folyamodott kegyelemért.

Hirdetés

Megszületett az ítélet Bradley Manning közlegény ügyében. Az amerikai hadsereg volt elemzője 2010-ben több százezer szigorúan bizalmas dokumentumot – köztük egy 2007-es bagdadi légitámadásról készült videofelvételeket, diplomáciai táviratokat és az amerikai hadsereg iraki illetve afganisztáni műveleteivel kapcsolatos információkat – töltött le a kormány titkos adatbázisaiból, majd átadta őket a WikiLeaks-nek. A kiszivárogtató oldal 2011-ben nyilvánosságra hozta a dokumentumokat.

A katonai bíróság júniusban húsz vádpontban – köztük a kémkedésellenes törvény többszöri megsértésében és lopásban – találta bűnösnek Bradleyt, de a legsúlyosabb vád, az ellenség támogatása alól felmentették. A közlegény harmincöt éves börtönbüntetést kapott; leszerelik, és minden katonai rangjától, illetményétől megfosztják. A Washington Post beszámolója szerint legkorábban nyolc év múlva szabadulhat. 

Hirdetés

David Coombs, Manning jogi képviselője az ítélet kihirdetését követően petíciót írt Barack Obamának. Az ügyvéd arra kérte az Egyesült Államok elnökét, hogy adjon kegyelmet védencének.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.