Hirdetés

Mától működik az EDR/TETRA hálózat Budapesten



|

Hirdetés

A Kormány részéről Pesti István, az EDR Projekt kormánybiztosa vette át a rendszer első mérföldkövének számító budapesti hálózatot, amely 34 bázisállomást és 14,000 készüléket és jelent. A Pro-M Zrt. feladata a budapesti kiépítés mellett a készenléti szervek egységes, korszerű rádióhíradását szolgáló országos, digitális rádiórendszer kialakítása és a teljes rendszer üzemeltetése is. Az országos EDR hálózat átadása után a készenléti szerveknek nem csak a belső kommunikációja tehető hatékonyabbá, de a szervek közti együttműködés is sokkal könnyebbé válik a hálózat fejlett szolgáltatásainak köszönhetően. A készenléti szervezetek (többek között a rendőrség, a határőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a büntetés-végrehajtás, a Honvédség és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok) az átadás-átvételt követően megkezdhetik az új rádiórendszer fokozatos használatba vételét, miközben a rendszer teljes, országos kiépítéséig, 2007. január 31-ig, díjmentesen használhatják a hálózatot.
A hálózat kiépítéséhez szükséges központot, bázisállomásokat, valamint a kézi és mobil terminálokat az EADS Secure Networks szállította. Az országos rendszer Az EDR rendszer országos kiépítésének határideje 2007. január 31. A budapesti átadás után a középső, majd a keleti és végül a nyugati országrészt fedik le fokozatosan a Pro-M szakemberei. Az országos hálózatban 225 bázisállomás működik majd, amelyeknek 42 000 készüléket kell "befogadniuk". A teljes kiépítéssel Európa egyik legkorszerűbb és létszámarányában legkiterjedtebb készenléti rádiórendszere lesz a hazai EDR.
A TETRA rendszer A világon hozzávetőlegesen 650 TETRA rendszer működik. A rádiórendszer szabványa európai uniós ajánlás, így alkalmas arra, hogy a schengeni egyezményhez tartozó országok rendvédelmi szerveinek együttműködését is támogassa. A TETRA technológiájú rádiókommunikációs rendszer számos előnye mutatkozik meg a régi, analóg rendszerrel szemben. A TETRA szabvány szerint épülő EDR jelentősen javítja az érintett szervek belső híradását, lehetővé teszi a szervek egymás közötti hatékony kommunikációját, nagymértékben hozzájárulva ezzel a reagáló képesség fokozásához, az együttműködés hatékonyságának növeléséhez. Az EDR automatikusan gondoskodik a rádió forgalom információvédelméről. Nemcsak a kommunikáció minősége, hanem biztonsága is sokkal magasabb szintű lesz azáltal, hogy az alapkódolás mellett további kódolás is lehetséges. A nagyobb frekvenciasáv miatt országos lefedettséget biztosít a hálózat, még az eddig problémás helyeken is (metró, alagút..). A beszéd mellett adatok, rövid státusz üzenetek átvitelére is alkalmas a készülék, melyet programozási lehetőség tesz még egyszerűbbé, még hasznosabbá.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.