Hirdetés

Médiafogócska



|

Hirdetés

A böngészőprogramok térhódításával kiemelt fontosságot kapott a jobb egérgomb, hiszen a helyi menüből választhatjuk ki a Mentés másként menüpontot, amivel elmenthetjük a kiválasztott képet, hangot és videót - nagyjából tetszőleges állományt.

Az interneten sugárzott, úgynevezett streaming média azonban egészen más eset. Hogy pontosan értsük, miről van szó, gondoljunk a tévéadás és egy műsoros videokazetta közötti különbségre. A kazettát tetszőleges időpontban megnézhetjük, előre-hátra tekergethetjük, akár meg is állíthatjuk, és később folytathatjuk a lejátszását - épp, mint egy letöltött filmét vagy zenéét. Ezzel szemben a tévéadás jön az éteren vagy kábelen, arra semmilyen hatással nem vagyunk, maximum eldönthetjük, hogy melyik csatornát nézzük. Ugyanez a helyzet az interneten sugárzott kép- és hanganyagokkal is, gépünk mindössze láthatóvá és hallhatóvá teszi őket, és azok azonnal szertefoszlanak a virtuális éterben.

A tévéadások rögzítéséhez egy videomagnóra van szükségünk, a streaming média megőrzéséhez pedig hasonló funkciójú segédprogramokat kell alkalmaznunk. Az alábbiakban ezek közül mutatunk be néhányat.

Hangrögzítés a Windows eszközeivel
Rádióadások rögzítéséhez először is szükségünk lesz egy hangkártyára - épp arra, ami amúgy is ott lapul a gépben. Nyissuk meg a keverőpultot az alábbi módon: a Vezérlőpulton válasszuk a Hangok és audioeszközök modult, majd az Eszközök hangereje szekcióban kattintsunk a Speciális gombra. A Beállítások --> Tulajdonságok menüpontban váltsunk Felvételhez állásba, jelöljünk ki megjelenítésre minden csatornát, majd kattintsunk az OK gombra. A felvétel bemeneteként a Hanghullám vagy - ha az nem áll rendelkezésre, akkor - a Sztereo Mix csatornát válasszuk ki, közepes hangerővel. Ha van mikrofonunk, húzzuk ki, illetve ha több csatorna is kijelölhető, akkor a mikrofoné ne legyen kiválasztva. A keverőpultot ne zárjuk be, jó lesz a későbbiekben a hangerő-utánállításhoz.




Kapcsolódjunk az internetes rádióra, és indítsunk el egy tetszőleges hangfelvevő eszközt -- a Windows Hangrögzítője például megfelel. Akár egy magnetofon esetében, a piros Felvétel gombbal kezdődhet a rögzítés (tömörítetlen WAV formátumban). A folyamat a Stop gombbal állítható le. Ne felejtsük elmenteni az anyagot, amely utólag számos ingyenes programmal alakítható MP3 vagy WMA formátumba.

Az eljárás előnye, hogy mindenféle hangot elkaphatunk vele, ami csak a számítógépet elhagyja, ugyanakkor hátránya, hogy a kétszeres konverzió miatt minőségromlással kell számolnunk. Az sem elhanyagolható, hogy amíg a keretes írásunkban bemutatott AudioStreamer titkosított adásokat nem rögzít, addig ezzel a házi módszerrel ezt a jogi korlátozást akaratlanul is áthághatjuk. Célszerű meggyőződni a műsor jogállásáról a felvételt megelőzően.



Videovadászat
Nehezebb dolgunk van a sugárzott videókkal, több okból is. Jóval körülményesebb ugyanis egy általános képernyőtartalom-rögzítő program használata, mivel a videók egy speciális, úgynevezett overlay képrétegen jelennek meg. Ilyenkor csak egy maszkszín -- rendszerint neonbíbor -- kerül a képernyő-memóriába, amelyre DirectX rutinok feszítik rá utólag a képet. Képlopáskor azonban csak a maszk rögzül, így szép bíborral teli képet kapunk. Ha mégis próbálkoznánk, mindenképp ki kell kapcsolnunk a réteg használatát a médialejátszó programban. Számítsunk arra, hogy az amúgy is harmatos minőségű netes videó ilyenkor újrakódolódik, ami erős gépet igényel, és észrevehető minőségveszteséggel is jár.

Videós fővadász
Tökéletes eredményt csak a közvetlenül a jelfolyamot rögzítő programok adhatnak. Egyik legjobban kezelhető kész megoldást a WM Recorder kínálja (hopp.pcworld.hu/606). Telepítése során rákérdez az aktív hálózati eszközre, ekkor válasszuk a Check All Network Adapters gombot, majd nyugtázzuk a program megerősítésre váró kérdését.
Ha túljutunk a telepítésen, a használata már pofonegyszerű, csak el kell indítanunk böngészés előtt. Rátelepszik a hálózati kártyára, és felismeri, ha éppen videót játszunk le akár az Internet Explorerben, akár a Media Playerben. Csak meg kell nyomnunk a piros Rec gombot, és a jelfolyam állománnyá alakul; később megtalálhatjuk a C:WMR Recordings mappában. Sajnos a próbaverzió kétperces korlátot szab, amelyet a regisztrációs kód megadásával, azaz a shareware program megvásárlásával oldhatunk fel.

A cikk a 2005. márciusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.