Hirdetés

Még profibb: Adobe Photoshop 6



|

Hirdetés

Az új program lehetővé teszi, hogy vektorgrafikus alakzatokat (négyzeteket, ellipsziseket és más síkidomokat, továbbá szabad kézzel rajzolt objektumokat), valamint vektor alapú szövegeket hozzunk létre. A vektorgrafikák geometriai szabályok alapján épülnek fel, így nagyításkor is élesek maradnak, szemben a bittérképes grafikákkal, ahol minden pixelt külön adunk meg, emiatt az alakzat nagyítás esetén szétesik. A Photoshop korábban inkább a bittérképes képek szerkesztésében jeleskedett, a vektorgrafikák létrehozását az Adobe Illustratorre hagyta.
A Photoshop 6 béta-változatával végzett tesztek azt mutatták, hogy a termék valóban mindent tud, amit egy vektorgrafikus programnak tudnia kell, és bármilyen méretben borotvaélesen nyomtat szövegeket, objektumokat.
Az új változat közvetlen szövegszerkesztési lehetőséget biztosít: csak odavisszük a kurzort a munkaterületre, és máris kezdhetünk gépelni. A szöveg mindaddig szerkeszthető marad, amíg vektoros formátumban van. Az új betűhajlító eszköz ügyesen egyengeti objektumok köré a szöveget, de ha görbe vonal mentén akarunk írni, ehhez továbbra is az Illustrator kell. A szövegeknek és vektoros objektumoknak vastagságot adhatunk, árnyékolhatjuk, és más izgalmas képhatásokkal láthatjuk el őket, bár nem épp kellemes, hogy az effektusok többségéhez ormótlan párbeszéddobozokat kell megnyitnunk, amelyek elfoglalják a fél képernyőt. Néhány bevált Photoshop-eszköz a vektorgrafikáknál nem működik: festékszórót vagy szűrőt például nem használhatunk itt.
Az új változatban csoportokba rendezhetünk és rögzíthetünk rétegeket, és a rétegek stílusát más rétegekre alkalmazhatjuk; ezzel a megoldással lényegesen lerövidül a tervezés, és egységesebbé válik a terv. A korábbinál több réteget alakíthatunk ki: hogy pontosan mennyit, még nem dőlt el, de a maximális érték közel lesz a nyolcezerhez (a rétegek számát persze PC-nk memóriája is korlátozza).
A Photoshop 6 továbbra is Adobe Acrobat PDF formátumban viszi ki az állományokat, de immár megőrzi a rétegeket, és a többi photoshopos állománykarakterisztikát; s ugyanez igaz akkor is, ha TIFF formátumban mentjük el vele a munkát.
Az Adobe webalkalmazása, az ImageReady önálló program maradt, amelyet a Photoshop csomagjához mellékelnek. Az ImageReadyvel animációkat, JavaScripteket és más oldalelemeket készíthetünk, de ha a Photoshop 6-tal egyidejűleg akarjuk futtatni, a memória méretét 64-ről 128 megabájtra kell növelnünk.
Hibák, kifogások? A vektoros eszközök nagy nyereséget jelentenek a Photoshopban, de a felületet jócskán elbonyolítják. És az sem kifejezett öröm, hogy a Photoshop-használóknak még mindig külön programot kell futtatniuk a webmunkákhoz, ahelyett hogy egyetlen nagy tudású programmal kezelhetnék nyomtatási és webmunkáikat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.