Hirdetés

Meglátogattuk hazánk legnagyobb webfejlesztői konferenciáját



|

Az MLOC-JS konferencia az eddigi egyik legnagyobb, hazánban megrendezett webfejlesztői esemény volt.

Hirdetés

A három legsikeresebb hazai startup (LogMeIn, Prezi, Ustream) úgy döntött, hogy összehoz egy igazán nagy webes konferenciát, melyet teljesen nonprofit alapokon szervez meg. A javascript a modern webes világban már nem arra való, hogy tip-top animációkkal tarkítsuk a oldalunkat, sokkal inkább a program lelke, és mivel nem arra készült, hogy robosztus alkalmazásokat hajtson meg, skálázni kell. A konferencia témája ahogy a nevében lévő mozaikszó is elárulja (MLOC.JS - million lines of code) a javascript alapú rendszerek skálázásáról szólt Budapest szívében, a Deák téren található Design Terminálban.

230 fejlesztő érkezett meghallgatni az előadásokat a világ minden részéről. A vendégek férfi-nő arányát jól jelképezi, hogy egy koedukált, illetve egy férfi mellékhelyiségen osztoztak. Kollégám félénken vette elő a notebookját előadás közben, mivel a hallgatóságnál mindenhol alma világított.

Az előadásokat Douglas Crockford (Paypal) nyitotta, aki méltán híres a “Javascript: Good parts” c. könyvéről, illetve az általa kifejlesztett JSON-ról és a JSLint tesztelő eszközről. Sok érdekes előadást hallgathattunk olyan nagy hírű cégektől érkezett előadóktól, mint a Facebook, Google, Groupon, IBM, Mozilla, SoundCloud, Yammer, stb.. A prezentációk nagy része szólt arról, hogy egy másik programnyelvvel hogyan generáljunk javascriptet, s az ezzel kapcsolatok nem tetszésüknek sokan hangot adtak a Twitteren. Az előadások közül kiemelném a Yammer-től érkező Ray Brooks-ot, aki egy Arduino-val épített robotot irányított böngészőn keresztül, real time.

Az előadások közötti szünetekben a Google asztalánál próbálhattuk ki informatikai-programozási ismereteinket, amiért cserébe Chrome logós sapkát vagy SWAG-et osztogattak, az emeleten állásbörzével segítették a munkát keresőket, míg az előadások közben mások véleményét az interaktív Twitter falon olvashattuk el, és akár hozzá is szólhattunk a #mlocjs hashtag-el.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy kellően megszervezett jó hangulatú konferencián vehettünk részt, s bár azt mondták, hogy a folytatás majd elválik, ha megrendezik, ott leszünk újra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.