Hirdetés

Megszűnik az MIT média-laboratóriuma



|

Hirdetés

A Media Lab Europe vezetősége pénteken jelentette be a dublini-székhelyű kutató-laboratórium bezárását, miután nem sikerült megállapodnia egy új alapítványi modell kialakításában. A korábbi tervek szerint a létesítmény önfenntartóvá vált volna az óriás-vállalatok adományai által; azonban ez a támogatási rendszer sohasem jött létre az évtized elejét fémjelező technológiai visszaesés miatt, mely során sok vállalat szorult rá az ilyen jellegű költségvetésének csökkentésére. Mivel sem az MIT, sem az ír kormány nem akart pénzt ömleszteni a Media Lab Europe-ba, hogy garantálja az intézmény fennmaradását, az igazgató tanácsnak nem maradt más választása.

Az elmúlt négy évben a Media Lab Europe több mint 20 együttműködésen alapuló kutatói projektet léptetett életbe, több olyan neves céggel közösen dolgozva, mint a BT Group PLC, az Intel, az Orange SA és a Telefonaktiebolaget LM Ericsson. Az intézmény igazgatói tanácsa - melynek a U2 rockzenekar gitárosa, The Edge, valamint az MIT Media Lab egyik alapítója, Nicholas Negroponte is tagja volt - egy nyilatkozatában elmondta, hogy a dublini kutatói létesítmény számos "áttörésen" dolgozott, és 14 szabadalmat nyújtott be működése során. A projektek között olyan úgynevezett "liminális" eszközök kifejlesztésére irányuló programok is szerepeltek, melyek a virtuális és a fizikai valóság összekapcsolására, valamint tapintással kapcsolatos gépek kifejlesztésére irányultak - és amelyek a digitális világgal való interakció élményét hivatottak növelni, különös figyelemmel a tapintás érzékére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.