Hirdetés

Megszűnik hét Google szolgáltatás



|

Folytatódik az őszi Google nagytakarítását. Öt más szolgáltatás mellett a süllyesztőbe került a Google Wave és a Gears.

Hirdetés

A Google a hivatalos blogján bejelentette, hogy tovább folytatja a termék-portfoliójának az őszi takarítását. Elmondásuk szerint a bezárt szolgáltatásokban közös, hogy nem érték el azt a célt, amelyet anno kitűztek számukra, ráadásul azok más termékekbe is nehezen integrálhatók (vagy egyáltalán nincs értelme annak). A hóhér bárdja alá hét megoldás került, köztük a nagy reményekkel elindított Google Wave is, amely az elmúlt évben szinte tetszhalott állapotban volt, miután leállították a fejlesztését.

 

 



Íme a megszűnő Google szolgáltatások listája:

- Google Bookmarks Lists:
a könyvjelzők megosztását és az azokkal való csoportmunkát biztosító eszköz 2011. december 19-e után megszűnik. A szolgáltatás csak angol nyelven volt elérhető, így a más honosítással rendelkezők (így a magyarok) nem fogják megérezni a hiányát.

- Google Kapcsolat: a szolgáltatással a weboldalak gazdái közösségi funkciókkal gazdagíthatták webhelyeiket. A jelenleg még béta állapotú Kapcsolat élete 2012. március elsején ér majd véget a nem Blogger oldalakon. A felhasználóiknak azt javasolja a keresőcég, hogy inkább a Google+ szolgáltatását használják közösség építésre.

- Google Gears: a szolgáltatás kimúlását már borítékolni lehetett, miután idén márciusban annak fejlesztői kiszálltak a nyílt forráskódú fejlesztői csomag mögül. Mivel a HTML5 gazdag offline képességekkel rendelkezik, ezért a Gears-nek nem volt helye mellette. 2011. december elseje után a Gears alapú Gmail és Naptár nem fog már működni, illetve nem sokkal után már letölthető sem lesz.

- Google Search Timeline: megszűnik a keresőben elérhető keresési előzményeket grafikonon ábrázoló funkció. Helyette a Google a Trendek használatát ajánlja.

- Google Wave: az egy évvel ezelőtt megbénított szolgáltatás 2012. január 31-én zárja be kapuit. A nagy reményekkel útjára indított egységes kommunikációt biztosító Wave felülete ezt követően csak olvasható lesz, amíg április 30-án végleg megszűnik. A technológia és az elgondolás azonban az Apache Wave és Walkaround termékeken keresztül továbbra is köztünk lesz.

- Knol:
a 2007-ben elindított Wikipédia rivális 2012 április 30-ig még élni fog, utána azonban - egészen 2012 októberéig - nem lesz módosítható, de a vég bekövetkeztéig a felhasználók még lementhetik az ott tárolt szövegeiket.

- Renewable Energy Cheaper than Coal : a megújuló energiára, egészen pontosan a hatékonyabb napenergia-használatra irányuló projekt véget ér, mivel a Google elmondása szerint más intézmények előttük járnak e téren. Az eddigi eredményeiket megosztják azonban a közösséggel.


 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.