Hirdetés

Mesterséges intelligencia buktatja le az adócsalókat



|

Az adóelkerülőket és csalókat hamarosan mesterséges intelligencia buktathatja le.

Hirdetés

Akik az AI-tól félnek, általában az embereket uralmuk alá hajtó robotokról vizionálnak, hamarosan azonban azoknak remeghet a lábuk, akik trükköznek az adóval. Az Egyesült Államokban évi több tíz milliárd dollárral rövidítik meg a költségvetést a csalók, hiszen a számokkal játszani mindig egyszerűbb, mint manuálisan ellenőrizni a bevallásokat. Természetesen Magyarországon is mindennapos a jelenség, az egymással összejátszó, áruikat csak papíron utaztató cégeket pedig nem egyszerű lebuktatni.

Hirdetés

Az USA szövetségi adótörvényei például 74 608 oldalon terpeszkednek, szabályok, meghatározások és kivételék tömkelegét tartalmazva. A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói non-profit szervezetekkel összefogva most azon dolgoznak, hogy egy mesterséges intelligencia szűrje ki a törvénysértéseket. A végeredmény gyakorlatilag olyan lesz, mint a Skynet - miközben emberi erőforrásokkal évekig is eltarthat felderíteni egy csalást, a számítógépes algoritmusok azonnal felhívják a figyelmet a lehetséges visszaélésekre.

Robert A. Green professzor szerint nem lesz egyszerű létrehozni olyan programot, ami képes átlátni az adóelkerülő cégek és hálózatok kreatív trükkjein. A cél, hogy a lehető legtöbb ellenőrzési folyamatot automatizálják, miközben a kutatók tisztában vannak azzal is, hogy egyes jogszabályok nem ültethetők át egyszerűen kódokba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.