Hirdetés

Mini HTML-suli 2.



|

Hirdetés

Gyönyörű, nagy felbontású TIFF kép mindenhova való, csak az internetre nem: lehet, hogy kedvenc grafikus programunk hipp-hopp megjeleníti, ha a merevlemezről töltjük be, de az ország másik végén levő, modemmel internetező valószínűleg nem várná meg, amíg csigalassúsággal letöltődik hozzá a kép.

Weboldalainkhoz háromféle képformátumot használhatunk: JPEG-et, GIF-et és PNG-t. Mindhárom tömörített állományformátum -- hogy gyorsabb legyen a letöltődés. Nagy felbontású TIFF-ünket azonban nem elég egyszerűen átkonvertálni valamelyik használható támogatott formátumba, hanem valószínűleg a méretét is csökkenteni kell majd! Mindig gondoljunk arra: nem biztos, hogy a látogatóknak is mind 1600×1200-as felbontású monitoruk van, sőt a nagy többség ennek éppen a felét, 800×600-at használ. Akkorára kicsinyítsük tehát a képet, hogy lehetőleg beférjen ezek közé a határok közé. Utána már csak el kell mentenünk. Egy szép színes kép esetén a legfeljebb 256 különböző színt visszaadó GIF formátum nem a legszerencsésebb. A JPG lesz az ideális választás, de vigyázzunk: ez a formátum veszteséges tömörítést használ a kisebb állományméret eléréséhez: összemossa a kép nagyon hasonló részeit. A tömörítés mértéke fordított arányban áll az állománymérettel és a kép szépségével: minél nagyobb a kép, annál kisebb lesz az állomány, viszont annál jobban látni majd rajta az elmosódást. Okosan kísérletezgetve kell középutat találnunk a két véglet között.

Felmerülhet megoldásként egy ingyenes TIFF-megjelenítő beépülőmodul használata (http://www.alternatiff.com), gondoljunk azonban arra, hogy az emberek nem szeretnek beépülőmodulokat telepíteni, akkor meg különösen nem, ha nem is számítanak arra, hogy arra szükség volna, úgyhogy ezt inkább felejtsük el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.