Hirdetés

Mobilozás repülőgépfedélzetről



|

Hirdetés

A "picocell" technológia egy kisméretű mobilhálózati cellát, lefedettségi területet hoz létre az úton lévő repülőgép utasterében, az ehhez a cellához kapcsolódó mobiltelefonok pedig a Globalstar műholdjain keresztül hozzák létre a földi kapcsolatot. A technológiát nem csak Airbus A380, hanem bármilyen más repülőgépre is fel lehet szerelni, akár a rivális Boeing gépeire is. A jelenlegi tervek szerint egy perc beszélgetés ára 2-2.50 dollár (380-475 forint) lenne, egy SMS küldéséért pedig 50 centet (95 forintot) kellene fizetni. Az Airbus várakozásai szerint az első kereskedelmi telefonszolgáltatások 2006-ban indulhatnak meg a gépek fedélzetén.

A szolgáltatás a gyakorlatban működőképes, azonban a tényleges bevezetéshez egyelőre szükség van a távközlési, valamint a repülésbiztonsági hatóságok megfelelő engedélyeire. Az Egyesült Államokban erre valószínűleg még jó ideig várni kell, a hatóságok ugyanis amiatt aggódnak, hogy a mobiltelefonok megzavarhatják a repülőgépek kommunikációs és navigációs berendezéseit. Az USA légügyi hivatala nemrégiben vizsgálatot kezdeményezett a kockázatok feltárása érdekében, amennyiben ez megnyugtató eredménnyel zárul, valószínűleg már jövőre engedélyezni fogják a fedélzeti telefonálást.

A fedélzeti telefonálás lehetősége egyben felveti azt a kérdést is, vajon az utasokat nem zavarják-e majd azok a társaik, akik sokat beszélnek. Az OnAir elnök-vezérigazgatója, George Cooper elmondta, hogy a légitársaságok akár kialakíthatnak külön részleget a telefonálók és a nem telefonálók számára, mint ahogy annak idején külön volt dohányzó és nem dohányzó részleg. Emellett az is elképzelhető, hogy amikor a gép éjszaka repül, a fedélzeten egyszerűen kikapcsolják a hanghívás szolgáltatást és csak SMS-ezni és internetezni lehet majd.

Az utasoknak már most is lehetősége van arra, hogy a repülőgépek fedélzetén internetezzenek. A Boeing leányvállalata által kifejlesztett Connexion technológiára építve számos légitársaság kínál bizonyos gépei fedélzetén vezetékes vagy vezeték nélküli internethozzáférést. A tengerentúli repülőút hosszú ideje alatt is elérhető internet elsősorban a munkájukat végzők számára előnyös. A sokszor 12 órát meghaladó folyamatos repülés során hasznos lehet az e-mailen vagy akár videokonferencián keresztüli kapcsolattartás, a megérkezéskor szükséges információ begyűjtése, a vállalati információs portálhoz és virtuális magánhálózathoz való hozzáférés. Esetleg egyszerűen csak az aktuális mozi- és játékelőzetesekre kíváncsi valaki, vagy barátaival szeretne csevegni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.