Hirdetés

Nokia 6233 - újra a régi



|

Hirdetés

Ki nyer ma? Sok mindenre használhatunk egy telefont, lényeg, hogy kényelmesen tudjuk kezelni. Ez evidens. Annak idején sokan emlékeznek a Motorola V3(i) és a Nokia 6230(i) rivalizálására. Az egyik külsőre volt tetszetős, akár egy pláza cica, a másik inkább belső értékeivel hódított és azt se mondhattuk rá, hogy csúnya. Személy szerint e miatt is tettem le a voksom az előbb említett Nokia mellett. Most, hogy megjelent a 6233 és a Motorola is új készülékeket kíván piacra dobni, újra felpezsdítheti ezt a szegmenst. A háború újra kezdődik. Vizualítás A külsőről általában, mindenki az első benyomás után dönt, tetszik, nem tetszik. Én is így voltam vele. Elsőre nem tetszett. Most sem, de azért az 5-ös skálán megkapná a 3-ast. Sokan összekeverték az alsóbb kategóriás Nokia-kkal. Van benne valami, annak ellenére, ha hosszú króm csík is övezi az előlapot. Általában később mindenki meglátja a 2 megapixeles feliratot a hátlapon a kamera alatt és feleszmél, tévedett. Kapható jóval tetszetősebb világos barna színben is.
A gombokat mindig szerettem nyomogatni ezen a készüléken, hiszen kellemesen finom tapintásúak voltak. A navigáló gombot is hibátlanul oldották meg. Középen könnyen lenyomható. Fel, le, oldalra szintén könnyen manőverezhetünk. Este is folytathatjuk a pötyögést, van háttér fény is természetesen, ráadásul a kedvenc kék árnyalatomban pompázik. A memória kártyát oldalt helyezhetjük be a megjelölt helyen. A külső tároló egység egyébként már durván pici. Kijelző A kristály tiszta kijelző nagy erénye a 6233-nak. Ez nem véletlen, hiszen 240x320 képpontos és 262.144 szín megjelenítésére alkalmas a TFT displayt kapott. A háttérképek így gyönyörűen mutatnak, tényleg jó ránézni. Ideje belépni a menübe! Egy rossz szavam nem lehet rá. A jól megszokott 11 ikonos menürendszer tárul elénk. Sorrendben az: üzenetek, telefonkönyv, hívásnapló, beállítások, galéria, média, adóvevő, szervező, alkalmazások, internet és a szolgáltatótól függő további ikonok találhatóak (T-mobile esetében ezért 11). Ha az aktuális menüponton hagyjuk a gombot, megjelenik egy apró feliratozás, ami közli, hogy mire jó az ikon amin állunk. Hasznosságát tekintve, maximum nagyanyámnak jönne jól ez az információ. Ki hinné, hogy az internet a böngészőt jelenti.
Üzenetek, telefonkönyv és a többi Az üzenetek opción belül, természetesen a szöveges üzeneteken kívül, multimédiás, de akár hang és videó üzeneteket is küldhetünk. Itt is minden maradt a helyén, jól áttekinthető alpontok és a hasznos funkciók jellemzik. Ha szöveges üzenetet írunk, már az új szoftvernek köszönhetően, egyszerűbben tehetjük meg. A smily-k itt is működnek, sőt a beírt karakterek után, egyből átváltozatja őket az adott hangulatjelre. A jó öreg telefonkönyvnél minden ugyanaz. A Nokia jól tudja, hogy ezen hiba lenne változtatni. Természetesen indíthatunk videó hívást is innen. A nevekhez rendelhetünk még plusz telefonszámokat, képet, vagy egyedi csengőhangot. Az előre telepített böngészőt minél hamarabb cseréljük le az Opera Mini II-re, így már valóban ki tudjuk használni a 3G nyújtotta lehetőségeket. UMTS lefedettség hiányában az EDGE technológiával is tudunk boldogulni.
Multimédia Kezdjük a telefon 2 megapixeles kamerájával, amiről sok izgalmasat nem lehet elmondani. Éppen arra elég, amennyire a 6230i-be az 1.3 megapixel. Az autófókusz hiányzik nagy bánatomra. Több felbontásban fotózhatunk, ezen kívülhasználhatjuk a digitális zoom funkciót, amit nem érdemes nagyon erőltetni, mert optikai nagyítás híján csak a felbontást csökkenti. Az elkészült fotókat akár azonnal vagy a galériából is visszanézhetjük. Videózhatunk is, a hosszúság tárhely függő. Az elkészült képek minősége igen csak közepes, nagyjából a Nokia N70 teljesítményével ekvivalens: homályos színek, életlen kontúrok, fehéregyensúly problémák, zajos szélek. Szórakozás Érdemes megemlíteni a játékokat is. Az új Snake határozottan tetszik, bár már nincs meg a legendás hangulat, de szórakoztató lehet, ha a leletünkre várunk éppen. Említésre méltó még a Rally 3D is, amivel önfeledt perceket tölthetünk el. Izgalmasnak nem mondható az autóverseny, de legalább grafikailag már hasonlít a 98-as Pc-s játékokra. Jó szórakozást! A belső memóriát (mindössze 6 MB) microSD kártyával akár 2 GB-ig bővíthetjük.
The End Abszolút pozitív benyomásokkal zárhatom a cikket. Nekem nagyon tetszett a készülék, és nem azért, mert valami hiper ultra giga szuper symbian-os vagy walkman-es dologról van szó. Egyszerűen azért fogott meg, mert lényegre törő, egyszerű és sosem kell bajlódni vele. Arra van, amire kitalálták. A 6233 nagyon nagy sikerre számíthat, de csak akkor, ha az ára is megfelelő lesz a vásárló réteg számára. Lehet, hogy én is váltok.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.