Hirdetés

Nőtt a stockholmi nők biztonsága



|

Hirdetés

A műholdas globális helymeghatározó rendszer (GPS) technológiáját használó telefonokat annak a száz nőnek osztják ki, akik a rendőrök szerint állandó veszélyben élnek. „Ezek olyan nők, például, akik számíthatnak erőszakos ex-férjük támadására, akik nem veszik tudomásul az ellenük hozott távoltartási végzést”, mondja a stockholmi városi rendőrség felügyelője, Leif Lingbert. „Alaposan teszteltük a készülékeket, és sikerült összes kísérleti alanyunkat az adott hely 5-10 méteres körzetében meg is találnunk”, tette hozzá.




Hasonló telefonokat már használnak Németországban és Norvégiában. A készüléknek két pluszgombja van. Az egyik, a nagy vörös gomb, közvetlenül a rendőrségi segélykérő központhoz csatlakozik, míg a másik, kisebb gomb egy kiválasztott szám - pl. a nőt gondozó szociális munkás telefonszámát - tárcsázza automatikusan. A rendőrök akkor is megtalálják a nőt, ha nem nyomja le a vörös gombot. Lingbert felügyelő elmondta, hogy a telefonokat ugyan csak Stockholmban osztották szét, a nőket a rendszer egész Svédországban megtalálja. Az állandó fenyegetettségben élő asszonyok legtöbbjének lakásán már van olyan vezetékes telefon, amely egyetlen gomb lenyomásával riasztani tudja a segélykérő központot, ahol mindent hallanak, ami a lakásban elhangzik. Más nők pedig olyan eszközöket szereltettek fel a lakásban, amely automatikusan rögzít minden beszélgetést.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.