Hirdetés

NSA-botrány: együtt kampányol az Apple, a Google és a Microsoft



|

A legnagyobb amerikai informatikai vállalatok közös levélben emelték fel a szavukat az NSA megfigyelési gyakorlata ellen. Átfogó reformokat követelnek.

Hirdetés

Közös, Barack Obama elnöknek és az Egyesült Államok kongresszusának címzett nyílt levélben tiltakozik az NSA megfigyelési gyakorlata ellen az AOL, az Apple, a Facebook, a Google, a LinkeIn, a Microsoft, a Twitter és a Yahoo. A The Hill értesülései szerint a levelet fizetett hirdetésként a legnagyobb amerikai napilapok hétfői kiadásai is lehozzák.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a kormánynak kötelessége megvédeni az állampolgárait – írják a Reform Government Surevillance weboldalon is olvasható tiltakozásban. – De az idén nyáron kiszivárgott tények rámutattak, hogy égető szükség volna a kormányzat világszintű megfigyelési gyakorlatának megreformálására.”

Az aláíró vállalatok többsége már októberben kiadott egy nyílt levelet, amelyben az NSA tevékenységének felülvizsgálatát követelték, és kivétel nélkül valamennyien támogatták azokat a törvényjavaslatokat, amelyek elfogadása lehetővé tenné a számukra, hogy a jelenleginél több információt tegyenek közzé a kormányzati adatigénylésekkel kapcsolatban.

Hirdetés

A cégek szeretnék elérni, hogy a törvényhozás korlátozza a kormány adatgyűjtési jogkörét, és fontosnak tartanák, hogy a kormányszervezetek felügyelhetőek és elszámoltathatóak, az információigénylések pedig átláthatók legyenek. Emellett arra szólítanak fel, hogy az USA kormánya tartsa tiszteletben az információ szabad áramlásának elvét, és törekedjen a külföldi kormányokkal való konfliktusok elkerülésére.

„Felhasználóink adatainak biztonsága kiemelten fontos a számunkra, ezért is fektettünk annyit a titkosításba, és ezért küzdünk a kormányzati információigénylések átláthatóvá tételéért – jelentette ki Larry Page, a Google vezérigazgatója. – Ezen törekvéseinket sajnos aláássa az a láthatóan széleskörű adatgyűjtési tevékenység, amelyet titokban és független ellenőrzés nélkül folytat világszerte számos kormány.”

Az ügyben Marissa Mayer, a Yahoo vezérigazgatója is megszólalt. Mint mondta, „itt lenne az ideje, hogy az Egyesült Államok kormánya megtegye a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy helyreállítsa a polgárok bizalmát világszerte”. Véleményét Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója is osztja, aki úgy látja, a kormánynak „meg kell ragadnia a lehetőséget, és a reformtörekvések élére kell állnia”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.