Hirdetés

Óriási bajban a szoftveripar?



|

Az USA legfelsőbb bírósága szerint szerzői jogvédelem illeti meg az API-kat.

Hirdetés

A Google Android operációs rendszer felső szintű szoftverfuttatói környezete a Dalvik, amely részben az Oracle tulajdonában lévő Javát emulálja. A kettő termék kódbázisa közt olyan 3 százalékos az átfedés, amelyre feltétlenül szükség van a kompatibilitás fenntartásához. A problémás részek a csatolófelületek (API-k), ezeket a futtatói környezet nem csak a belső működése során, de a külső programokkal való kommunikációja során is használja.
 

Hirdetés


A Java környezetet eredetileg kifejlesztő Sun Microsystems vállalat Oracle általi felvásárlása után az új jogtulajdonos beperelte a Google-t, állítása alapján az ugyanis lényegében ellopta a szoftverét. 2012-ben megszületett a bíróság elsőfokú ítélete, amely szerint a Google nem bűnös, lévén a vitatott programozási felületek önmagukban nem állhatnak szerzői jogvédelem alatt, csak a hátuk mögött konkrét munkát végző implementációk, amelyeket viszont nem másolta a keresőcég.


Természetesen az Oracle nem nyugodott bele a pervesztésbe, az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága pedig pénteken teljesen új döntést hozott, miszerint a programozási felületek mégis szerzői jogvédelem alatt állhatnak. Egyelőre nem tudni, hogy az Oracle-Google pernek mi lesz a következő állomása, azonban a mostani döntés már a precedensértéke miatt is aggodalomra ad okot, hiszen a szerzői joggal való visszaéléssel a jogtulajok mesterségesen korlátozhatják a szabad piaci versenyt, adott esetben bezárhatják az ügyfeleiket a saját szoftveres ökoszisztémájukba.


(Forrás: Ars Technika | Fotó: Horia Varlan)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.