Hirdetés

Peltier otthonra



|

Hirdetés

A Peltier név a gépüket tuningolók fülében már régóta ismerősen cseng, de akik nem akarják ész nélkül az utolsó csepp megahertz-et is kisajtolni masinájukból (és ez a nagyobb csoport), azok számára valószínűleg az újdonság erejével hat a kifejezés. Ismerkedjünk hát meg vele!

A Peltier-t általában, egyfajta "hő-pumpaként" szokták emlegetni és természetesen nem véletlenül. Egy általános készülék két szendvics-formában egymást fedő pár milliméter vastag és pár négyzetcentiméter területű kerámialapból áll. A két lap között hővezető csövek helyezkednek el, melyek elektromos áram segítségével a termelődött hőt az egyik lapból a másikba szállítják. Innen azt egy ventillátor hivatott eltávolítani. Ebből adódóan egy Peltier egyik fele mindig hideg, míg a másik forró és az elektromosság használata teszi őket rendkívül hatékonnyá. Egy Peltier természetesen rengeteg áramot igényel, így ne felejtsünk el beszerezni legalább egy 400W-os, de inkább egy 500W-os tápot.

Most, hogy megismerkedtünk a rendszerrel, vessünk egy pillantást a Spire által kínált, ICEWAVE elnevezésű hűtőre. A cég által kínált hűtőn egy kétgolyós csapágyas ventillátor foglal helyet, melynek fordulatszáma 3000-5000 percenként. A cég mind AMD, mind Intel processzorokhoz forgalmazni kívánja, előbbihez a 3400+ modellig, míg utóbbihoz 4.0GHz-ig.

Levonva a következtetéseket, nem hinném, hogy az átlagfelhasználóknak érdemes lenne befektetni egy ilyen hűtőbe, a várható ár és a pluszköltségek miatt (pl. táp). A tuningosok bizonyára örömmel fogadják és sok hasznát veszik majd, a többiek szemében pedig továbbra is kuriózumnak fog számítani. A Spire kezdeményezése talán nem véletlen, tekintve a processzorok növekvő igényét a megfelelő hűtésre és mégis meglehet, hogy pár éven belül ilyen készülékekre szorulunk majd, de most még semmiképpen.

  • Spire IceWave
  • Peltier Device Information
  • Hirdetés

    Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

    Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.