Hirdetés

Pinnacle Studio Plus 10



|

Hirdetés

Alig jelent meg a kilences verzióhoz a frissítés, máris a következő kiadástól volt hangos az internet. Természetesen különféle mendemondák is szárnyra kaptak az új programmal kapcsolatban. Ezek egy része igaznak bizonyult, mert ez a Studio már új alapokon nyugszik: a Liquid motorjára húzták fel az új felületet, emiatt csak erős processzorra és sok memóriára épülő számítógépen érdemes próbálkozni vele.

A telepítőkészlet már nem egy, hanem két lemezen terpeszkedik, és egy bónusz DVD is társul hozzá, sok hasznos kiegészítővel. Éppen ezért a teljes telepítés számára jókora helyet kell biztosítanunk merevlemezünkön. Valószínűleg a motorban történt változások miatt, a felület lassabban töltődik be, mint elődei. A gombok ugyanott vannak, mint korábban, a háromlépéses műveletsor (Rögzítés, Szerkesztés, Film készítése) is a megszokott helyen található. A legfőbb újítás, hogy a felület már gyárilag magyar nyelven készült! Bár haladó szerkesztőknek ez még furcsa lehet, kezdőknek roppant mód leegyszerűsítheti a program használatát.

Újdonságok minden mennyiségben
Ismerkedés után jönnek az újabb kellemes meglepetések: többféle állománytípust tudunk megnyitni szerkesztésre, így akár már DivX vagy Windows Media állományokat is átszabhatunk, vagy újravághatjuk például korábban létrehozott családi DVD-inket. Bár hazánkban még nincsenek elterjedve a nagy felbontású (HD) filmeket támogató kamerák, a Studio Plus már erre is felkészült! Nemcsak megnyitni vagy rögzíteni, hanem már menteni is tudunk ilyen felbontásban! Ráadásul ez nemcsak a DV AVI-fájlokra igaz, DivX és WMV-állományok is előállíthatók nagy méretben.

Az újdonságok nagyobb részét szerkesztés közben fedezhetjük fel. Nagy segítség, ha a megvágott anyagot külső tévén ellenőrizhetjük, mert ilyenkor derül ki, miként is fog mutatni majd a végeredmény. A Studio eddig ezt nem támogatta, de a mostani verzió már két monitorkimeneten is megmutatja a képet. Nem is akárhogyan: teljes felbontású előnézetet kapunk a monitorra és a tévére egyaránt. Természetesen analóg videokimenettel ellátott monitorvezérlő kártyát kell használnunk hozzá, ami szerencsére a legtöbb gépben már megtalálható. Ehhez persze át kellett írni a renderelő (háttérben számoló) motort is, amelyet optimalizálni tudunk MPEG- vagy DV-végeredményhez. Sajnos ezzel értékes területet is veszíthetünk, ugyanis egy külön meghatározott mappában történik a számolás! Szerencsére e könyvtár tartalma a Studióból könnyen üríthető.

A cikk teljes terjedelmében 2005. decemberi számunk 70. oldalán olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.